Ігрові елементи на уроках фізики

 Гра "Електрика та науково-технічний прогрес"

Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Правила гри.

1. Роздрукувати картки. (Перегляд)

Завантажити:

https://drive.google.com/file/d/1eB8cmWIuMGkWrQM9ElyQgxpZdY2wopxv/view?usp=sharing

2. Підібрати картки парами, що підходять один до одного. Після того, як дві картки було поєднано, то можна їх повернути до усіх карток, щоб можна було утворити з ними інші пари.

3. Обґрунтувати вибір.

4. Поміркувати, яким чином можна використовувати ці об'єкти.

Можна спробувати створити "Логічний ланцюг".

Свої варіанти проведення гри з картками пишіть у коментарях.

Словник.

Сонячна батарея - пристрій, що перетворює випромінювання Сонця на електрику. Використовуються вони переважно там, де багато сонячного світла. Їх поміщають на дахи будівель для нагрівання води та отримання електроенергії. Можливо, у майбутньому сонячні батареї будуть використовуватись для підзарядки автомобілів. Вони широко застосовуються в космонавтиці: забезпечують енергією космічні кораблі та орбітальні станції. 

Річка — водний потік, що має величезну силу. Кілька століть тому люди використовували водяні колеса, які обертали вали, мололи зерно на млині, приводили в дію ковальські хутра та молоти. Потім енергію води почали використовувати для отримання електрики на гідроелектростанціях. На річках будують греблі, що піднімають рівень води на одній із ділянок. Падаючи з великої висоти, вода набирає величезної сили, яка потім перетворюється на електричну енергію. 

Батарейка - джерело електрики для самостійного живлення невеликих пристроїв, наприклад, ліхтарика. Ліхтарик не під'єднаний проводами до джерел струму, і його можна скрізь носити з собою, але батареї працюють недовго, і їх часто доводиться змінювати. 

Радіоактивний елемент - це такий хімічний елемент, який може мимоволі перетворитися на інший. Наприклад, таку властивість має елемент уран. Його використовують на атомних електростанціях для одержання електрики. При розподілі атомних ядер радіоактивних елементів вивільняється дуже багато енергії набагато більше, ніж при використанні інших джерел енергії. 

Акумулятор — пристрій для накопичення енергії та її подальшого використання. Після розрядження акумулятора його можна підзарядити та використовувати знову. Наприклад, акумулятори використовуються для запуску двигуна в автомобілях. 

Розетка – це роз'єм електричних мереж. Якщо вставити в розетку штепсель (вилку) якогось пристрою, наприклад настільної лампи, мережа замкнеться і в лампу почне надходити електричний струм. 

Вимикач — пристрій для увімкнення та вимкнення електричних пристроїв, таких як софіти. При перемиканні тумблера замикається або. розмикається електрична мережа, внаслідок чого починається чи переривається надходження струму пристрій. 

Софіти – це лампи, які використовуються для освітлення сцени спереду або зверху. 

Кнопка пристрій для увімкнення та вимкнення електричних кіл. При натисканні на кнопку дзвінка на короткий час (поки кнопка натиснута) замикається ланцюг, починає надходити сигнал, і ми чуємо звук, що нагадує брязкіт дзвіночка. 

Вітер - рух повітря в атмосфері вздовж земної поверхні. Здавна силу вітру використовували на млинах для обертання жорен. Тепер механічну енергію вітру навчилися використовувати для отримання електричної на вітряних електростанціях. Їх влаштовують у районах, де часто дмуть вітри, — в Арктиці, на берегах Каспійського та Охотського морів, у степах та пустелях. 

Громовідвід - пристрій, який оберігає будинки та інші споруди від руйнівної дії блискавки під час грози. Громовідвід правильніше було б називати блискавковідвід, оскільки грім - це просто звук, який не становить жодної загрози для людей. Блискавка може призвести до пожежі, руйнації будівель, виходу з ладу електрообладнання. 

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22 


Немає коментарів:

Дописати коментар