Термо ЕРС. Peltier Element

Термопара і елемент Пельтьє. Як зарядити мобілку від багаття?

Ефект, зворотний ефекту Пельтьє, називається ефектом Зеебека. У 1823 р. Т. Зеєбек встановив, що в колі, що складається з двох різнорідних провідників 1 і 2, виникає електрорушійна сила, якщо контакти цих провідників А і В підтримуються при різних температурах Тг і Тх . Ця ЕРС називається термоелектрорушійою силою.  

 Елемент Пельтьє — це термоелектричний перетворювач, принцип дії якого базується на ефекті Пельтьє — виникненні різниці температур при протіканні електричного струму.


 Для досліду потрібен елемент Пельтьє.

В основі роботи елементів Пельтьє лежить контакт двох струмопровідних матеріалів з різними рівнями енергії електронів у зоні провідності. При протіканні струму через контакт таких матеріалів, електрон повинен отримати енергію, щоб перейти у більш високоенергетичну зону провідності іншого напівпровідника. При поглинанні цієї енергії відбувається охолодження місця контакту напівпровідників. При протіканні струму в зворотному напрямку відбувається нагрівання місця контакту напівпровідників, додатково до звичайного тепловому ефекту.

При контакті металів ефект Пельтьє настільки малий, що непомітний на тлі омічного нагріву і явищ теплопровідності. Тому при практичному застосуванні використовуються контакт двох напівпровідників. 

Як зарядити мобільний телефон від кружки зі снігом і газового пальника? Використання елемента Пельтьє в сучасних комп'ютерах.


USB-каструля

 Цей гаджет Hatsuden-Nabe від японської TES NewEnergyCorporation може використовуватись для зарядки мобільного телефону. Це каструля з USB портом, і вона може преобразововать тепло, яке було б витрачено даремно, в харчування для зарядки телефону (або будь-яких інших USB гаджетів завдяки вбудованим елементам Пельтьє.

TES заявляють, що iPhone, наприклад, можна повністю зарядити за 3-5 годин. Каструля може бути використана в екстрених ситуаціях, коли неможливо отримати доступ до жодного іншого джерела живлення.

Таку зарядку можна використовувати і на відкритому вогні, де температура досягає 480 ° C, коли 100 ° С досить для закипання води.

16 сантиметрова пристрій надійшло в продаж в Японії, і його ціна становить $ 280.

Фізиком бути круто! 

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22

 

Немає коментарів:

Дописати коментар