Електричний струм у різних середовищах

Електричний струм в електролітах

Електролі́ти — речовини, розплави або розчини в яких проводять електричний струм внаслідок дисоціації на іони, проте самі речовини не проводять електричний струм. 

 

Со́лі — хімічні речовини іонної будови, до складу яких входять кислотні залишки (аніони), поєднані з катіонами різного походження. Як правило, солі є кристалічними речовинами. Найпростіший приклад солі — кухонна сіль, хімічна формула якої — NaCl. 

Розпад електролітів на іони під час розчинення у воді або розплавлення називається електролітичною дисоціацією.
Розглянемо розчинення у воді такої, наприклад, іонної сполуки, як хлорид натрію. Іони постійно здійснюють невеликі теплові коливання, але утримуються у вузлах кристалічної гратки, оскільки притягуються протилежно зарядженими іонами.
Як відомо, в молекулі води, зв'язки між атомами водню і атомом кисню ковалентні, полярні. Електронні пари, що зв'язують атоми зміщені від атому водню до атома кисню. Тому на атомах водню зосереджений частковий позитивний заряд, а на атомі кисню - негативний.  Центри позитивних і негативних зарядів у молекулі не збігаються. Якщо врахувати лише взаємну перпендикулярність осей електронних хмар, утворених р-електр. атомів, то кут між зв'язками, що розглядаються становить 90. Насправді такий кут 105. Одна з причин збільшення кута - взаємне відштовхування однойменно заряджених атомів водню один від одного. 

Полярну молекулу води зображають у вигляді диполя, позначаючи заряди на полюсах знаками "+" і "-".
Коли кристал сам занурюють у воду, молекули води притягуються до іонів на поверхні кристала до позитивно заряджених іонів - своїми негативними полюсами, а до негативно заряджених іонів - позитивними полюсами. Якщо іон відривається від поверхні кристала, він являється оточеним молекулами води, які притягуються до нього. Ці молекули води утворюють гідратну оболонку іона, що складається з 5 - 7, а то й більшої кількості молекул.

При електролізі водного розчину мідного купоросу на катоді виділяється мідь, а на аноді - кисень, при цьому навколо анода з'являється розчин сірчаної кислоти. Кількість  речовини, що виділяється на катоді, пропорційно запобігати по ланцюгу заряду. 


 

ЕЛЕКТРОЛІЗ У СКЛЯНЦІ


 

 Сва́нте Август Арре́ніус — шведський фізик, хімік та астрофізик; професор Стокгольмського університету, потім директор Нобелівського інституту в Стокгольмі; автор теорії електролітичної дисоціації; сформулював основні положення хімічної кінетики; висунув теорію виникнення життя на Землі (теорія панспермії); член Стокгольмської Академії Наук; лауреат Нобелівської премії з хімії 1903 року «як факт визнання особливого значення його теорії електролітичної дисоціації для розвитку хімії»

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар