AR-фізика (8-клас)

 Технології доповненої реальності на уроках фізики (8 клас)

Термометр — прилад для вимірювання температури через перетворення тепла в покази або в сигнали. 

Жоден термометр не вимірює власне температуру, а лише зміну фізичних характеристик матеріалів, пов'язану з підвищенням або пониженням температури. Усі відомі прилади для вимірювання температури можна розділити на групи: контактні, безконтактні, електроконтактні. 

 Контактні термометри. 

Прикладами змін фізичних характеристик матеріалів, що використовуються у контактних термометрах можуть служити: 

  • термічне розширення і пов'язана з ним зміна об'єму або густини рідини, газу або твердого тіла;
  • деформація біметалевої пластинки; 
  • зміна тиску рідини або газу; 
  • зміна електричного опору; 
  • термоелектричні явища. 

Безконтактні засоби вимірювання температури поділяються на: пірометри, тепловізори і радіометри.


 

Теплове розширення — зміна геометричних розмірів (об'єму) тіла внаслідок зміни його температури. Ця властивість характерна для всіх речовин. Коли речовина нагрівається, її частинки починають інтенсивніше рухатися, що приводить до збільшення середніх відстаней між ними. Під час нагрівання мідь розширюється більше, ніж залізо, тому пластинка вигинається. На цьому явищі ґрунтується робота термореле — пристроїв, які вимикають живлення приладів, коли їхня температура досягає певного значення, та автоматичних запобіжників. Після зниження температури термореле знову вмикає прилад. Термореле зазвичай використовують у прасках, інкубаторах, термостатах тощо. Біметалева стрічка (стрічка виготовлена з двох різних металів), яку згорнуто в пружину й піддано термічній обробці в печі, “запам’ятовує” свою форму. При підвищенні температури пружина розкручується (або скручується) залежно від різниці коефіцієнтів теплового розширення використаних металів. Саме таку пружину використовують у металевих (біметалевих) термометрах.


 

Теплове розширення — зміна геометричних розмірів (об'єму) тіла внаслідок зміни його температури. Ця властивість характерна для всіх речовин. Коли речовина нагрівається, її частинки починають інтенсивніше рухатися, що приводить до збільшення середніх відстаней між ними.


 

Явище теплопровідності полягає в тому, що кінетична енергія атомів й молекул, яка визначає температуру тіла, передається атомам і молекулам у тих областях тіла, де температура нижча. Найбільшу теплопровідність мають речовини, в яких тепло переноситься вільними електронами, що зумовлено їхньою малою масою. Саме тому теплопровідність металів зазвичай висока. В нагрітій області речовини є більше електронів із високою енергією, вони легко мігрують в холодніші області, й втрачають там енергію, розсіюючись на коливаннях кристалічної ґратки.


 

Теплове розширення — зміна геометричних розмірів (об'єму) тіла внаслідок зміни його температури. Ця властивість характерна для всіх речовин. Коли речовина нагрівається, її частинки починають інтенсивніше рухатися, що приводить до збільшення середніх відстаней між ними. Плече терезів, яке нагрівають видовжується, стає довшим. Рівновага терезів порушується. 

 

Цей проєкт на даний момент у розробці. 

Мобільний додаток проходить тестування.

Ключові зображення - це сторінки підручника "Фізика 8 клас"
В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгий

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22

Немає коментарів:

Дописати коментар