2020 Нобелівська премія з фізики

 Нобелівську премію з фізики присудили за дослідження чорних дір 

Роджер Пенроуз, Рейнхард Гензель та Андреа Гез

Нобелівську премію в галузі фізики за 2020 роцi присудили Роджер Пенроуз, а також Рейнхард Генцель і Андреа Гез за дослідження чорних дір. 

 

Пенроуз отримає половину нагороди "за відкриття, що утворення чорних дір є надійним прогнозом загальної теорії відносності". Другу половину розділять Генцель і Гез "за відкриття надмасивного компактного об'єкта в центрі нашої галактики".

2019

Нагадаємо, минулого року фізичну Нобелівку присудили Джеймсу Піблсу (1/2) за теоретичні відкриття фізичної космології, а також Мішелю Майору і Дідьє Кело (по 1/4) за відкриття екзопланет на орбіті навколо сонцеподібної зірки. Для пояснення їхніх відкриттів шведські академіки використали пісеньку із заставки популярного ситкому "Теорія великого вибуху"

2018

До них нагороду розділили Артур Ешкін (США), Жерар Муру (Франція) і Донна Стрикланд (Канада) за значні відкриття в галузі фізики лазерів. При цьому Стрикланд стала всього третьою жінкою, яка за понад столітню історію премії в цій області, була її удостоєна. 

До неї Нобелівку в галузі фізики отримували Марія Склодовська-Кюрі (1903) і Марія Гепперт-Майєр (1963)

2017

А у 2017 році Нобелівську премію з фізики розділили американці Райнер Вайс, Баррі Баріш і Кіп Торн, які побудували детектор гравітаційних хвиль LIGO, довели існування цих змін і дослідили явище, передбачене ще Альбертом Ейнштейном.

Всього з 1901 року і до сьогоднішнього дня Нобелівську премію в галузі фізики вручали 113 разів, відзначивши нею 213 вчених, не рахуючи сьогоднішніх. Лауреатів найвищої наукової нагороди не оголошували тільки у 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 і 1942 роках.

Наймолодшим фізиком, який отримав "Нобеля", був австралієць Лоуренс Брегг. Разом зі своїм батьком Вільямом Бреггом він був відзначений у 1915 році за дослідження структури кристалів за допомогою рентгенівських променів. Вченому на момент оголошення результатів голосування Нобелівського комітету було всього 25 років. А найстарішому Нобелівському лауреату в галузі фізики, американцеві Артуру Ешкіну, в день присудження нагороди було 96 років. Він помер 21 вересня 2020 року.

Лише один фізик отримав Нобелівську премію з фізики двічі – американець Джон Бардін був відзначений у 1956 році за дослідження напівпровідників і у 1972 році за створення теорії надпровідності. При цьому Марія Кюрі свого другого "Нобеля" отримала у 1911 році, але вже в галузі хімії – за відкриття хімічних елементів радію і полонію. Вона донині залишається єдиним вченим, який отримав дві Нобелівські премії в різних наукових дисциплінах. Найімовірніше її досягнення назавжди залишиться унікальним. Її родині також належить рекорд за найбільшою кількістю нобелівських лауреатів. Крім самої Марії наукову нагороду отримали її чоловік П'єр (1903 рік, фізика) і дочка Ірен із зятем Фредеріком (1935 рік, хімія).

Джерело.

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22

Немає коментарів:

Дописати коментар