Фізичний факультет


 Фізичний факультет ХНУ імені В.Н. Каразіна

Харківський національний університет, один із найстаріших університетів Східної Європи, був заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного громадського діяча та просвітителя Василя Назаровича Каразіна. Університет по праву посідає вищі щаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України. Він єдиний в Україні, з яким пов’язано імена трьох лауреатів Нобелівської премії – біолога І. Мечникова, економіста С. Кузнеця, фізика Л. Ландау. Фізичний факультет має славну історію, яка нараховує понад 200 років плідної праці на терені освіти, науки та культури. На факультеті були засновані й активно розвиваються декілька всесвітньо відомих наукових шкіл, а саме: теоретичної фізики, фізики твердого тіла, фізики низьких температур, магнетизму, фізики реального кристала, фізичної оптики та фізики Сонячної системи.
Сьогодні ми приймаємо вступників на навчання для здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю “Фізика та астрономія” (термін навчання – 4 роки) та ступеня магістра за спеціальністю “Фізика та астрономія” (термін навчання – 1 р. 4 м., 1 р. 9 м.,) з підготовкою фахівців за двома освітніми програмами: “Фізика”, наукові напрями: 
1. Фізика магнітних явищ. 
2. Магнетизм нанорозмірних систем. 
3. Оптика і спектроскопія. 
4. Нелінійна оптика нанорозмірних структур. 
5. Фотоніка і оптоінформатика. 
6. Фізика кристалів і функціональних матеріалів. 
7. Фізика нанокристалів і наносистем. 
8. Фізика низьких температур. 
9. Фізика надпровідності. 
10. Теоретична фізика. 
11. Фізичне матеріалознавство та комп'ютерна металографія
12. Фізика біоматеріалів і медичне матеріалознавство
“Астрономія та космічна інформатика”, наукові напрями: 
1. Астрофізика. 
2. Фізика Сонячної системи. 
3. Космічна інформатика.
У 2018 р. фізичний факультет уклав договір з Університетом імені П.Й. Шафарика (Кошице, Словаччина), у відповідності до якого наші студенти здобувають також європейську вищу освіту і отримують одночасно два дипломи - диплом магістра Університету імені В.Н. Каразіна і диплом магістра Університету імені П.Й. Шафарика.
Факультет має потужний потенціал: у фаховій підготовці студентів задіяні викладачі 9-ти кафедр, серед яких 2 дійсні члени та 3 члени-кореспонденти Національної академії наук України, академік Транспортної академії наук України, лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужені працівники освіти України, 28 докторів наук, професорів, і 45 кандидатів наук, доцентів. Висока якість підготовки студентів фізичного факультету підтверджується перемогами на престижних олімпіадах із фізики, астрономії та астрофізики, теоретичної механіки, успішними виступами на конкурсі студентських наукових робіт, студентському турнірі фізиків. Студенти мають можливість проходити стажування за кордоном, брати участь у програмах академічного обміну студентів та одержувати стипендії міжнародних фондів (зокрема, стипендії фонду Леонарда Ейлера (Німецька служба академічних обмінів DAAD), фонду Вишеградського для навчання у ВНЗ Польщі, Чехії, Угорщини, стипендію від ERASMUS), можливість продовжити навчання, у тому числі й за кордоном (Словаччина, Польща, Німеччина, Франція, Бельгія, Швеція, Ліхтенштейн, Англія, Канада, Сполучені Штати Америки тощо). Крім звичайної стипендії наші студенти мають можливість здобути стипендію Президента України, стипендії різних благодійних фондів, зокрема фонду Ю. Сапронова, фонду І.Є. Тарапова.
Програма фізичного факультету зі співробітництва вищих навчальних закладів України з роботодавцями, яку було подано на конкурс «Куда пойти учиться, чтобы найти работу. Листинг вузовских программ: самые перспективные отрасли и профессии», увійшла до переліку найкращих освітніх програм університетів України (журнал «Фокус» №21 (333) від 24.05.2013 р.). Випускники фізичного факультету плідно працюють у сучасних галузях фізики, у тому числі фізики біоматеріалів і медичного матеріалознавства, астрофізики та астрономії, фінансової математики, комп’ютерного моделювання, IT-технологій.
 
Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube. 
Підписуйтесь на сторінку у fb.
https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

2 коментарі:

  1. Нравится. Полезная информация. Хотелось бы знать, с какими научно-исследовательскими институтами Харькова сотрудничает факультет и могут ли студенты факультета участвовать в их научной работе.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо. Приятно. Постаралась представить основные институты Харькова, Украины и зарубежные организации, с которыми мы сотрудничаем:
      https://educationpakhomova.blogspot.com/2020/01/blog-post_14.html

      Видалити