Сніжинки


Цікаві факти про сніжинки та ідеї для занять



1. Чи бувають однакові сніжинки?


Існує міф, що двох однакових сніжинок не існує. Але фізик Кеннет Ліббрехт (Kenneth G. Libbrecht) з Каліфорнійського технологічного інституту довів зворотне. Він провів експеримент і з’ясував, що в умовах однакової температури і вологості формуються «однояйцеві близнюки» сніжинок. У природі їх різниця обумовлена рухом: під час падіння на землю симетрія і обриси їхніх променів змінюються.






Credit...Kenneth Libbrecht



2. Що є центром кристалізації сніжинок?

Вчені із Франції й США встановили, що сніжинки утворюються завдяки бактеріям. Робота вчених опублікована в останньому номері журналу Scіence та у статті "Ice Crystallization by Pseudomonas syringae".
Вчені під керівництвом Брента Крістнера з державного університету Луїзіани (США) вивчали зразки снігу із Франції, Антарктики, Монтани та Юкону. Їх метою був пошук ядер або центрів кристалізації сніжинок. Ядро кристалізації - це те, із чого розпочинається утворення сніжинок. Раніше вважалося, що в цій ролі виступають частки пилу, на які намерзає пересичена водяна пара.
Дослідники виявили, що від 69% до 100% ядер кристалізації у вивчених зразках були органічного походження. Істотну частину біологічних ядер кристалізації становили бактерії.
Найбільше сніжинок утворюється за участю бактерій у Франції, слідом ідуть Монтана та Юкон. В арктичних зразках снігу було виявлено найменше бактеріальних центрів кристалізації.


3. Чи бувають трикутні сніжинки?



 Images: Ken Libbrecht


Американські фізики встановили причину поширеності трикутних сніжинок в природі.
З точки зору кристалографії найбільш природною є форма сніжинок, що мають "шестикутну" симетрію. При цьому, однак, у природі широко поширені трикутні сніжинки. Причини цього до недавнього часу залишалися нез’ясовними.
У рамках роботи вчені представили кількісні оцінки впливу різних факторів на ріст сніжинки. На думку фізиків, основних параметрів два: динаміка дифузії молекул води у повітрі і динаміка поведінки тих самих молекул на поверхні кристала.
Фізикам вдалося встановити, що ці параметри безпосередньо визначаються повітряними потоками, що оточують сніжинку.

Зокрема, вони розрахували, яким чином збурення повітряного потоку з одного боку сніжинки впливає на її форму. Свої теоретичні передбачення вчені перевіряли за допомогою спеціальної "сніжної машини" - камери, в якій можна контролювати зростання сніжинок.

 


4. Візуалізація процесу танення сніжинок.


Існує міф, що двох однакових сніжинок не існує. Але фізик Кеннет Ліббрехт (Kenneth G. Libbrecht) з Каліфорнійського технологічного інституту довів зворотне. Він провів експеримент і з’ясував, що в умовах однакової температури і вологості формуються «однояйцеві близнюки» сніжинок. У природі їх різниця обумовлена рухом: під час падіння на землю симетрія і обриси їх променів змінюються.
Источник: https://soloha.cx.ua/7-cikavih-faktiv-pro-snig/
Коли природа чарує: науковці NASA візуалізували процес танення сніжинки – відео.

5. В Японії є музей сніжинок.

6. Як вирізати сніжинки з паперу

 

7. Сніжинки-витинанки до Нового року (завантажити шаблони)

 

8. Розробка уроку . Тема: Витинанка. Сніжинки

 

9. Цікавинки про сніжинки - презентація (початкова школа) 

 

10. Намалюймо сніжинку

 

11. Робимо сніжинки з паперу об'ємні і красиві. 

 

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube. 
Підписуйтесь на сторінку у fb.
https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті!

 

В Японії є музей сніжинок
Источник: https://soloha.cx.ua/7-cikavih-faktiv-pro-s


Немає коментарів:

Дописати коментар