Чому метелики різнокольорові? (STEM)

Як кристали допомагають метеликам міняти кольори: відкриття в науці та природі

Приєднуйтесь!

Ознайомити дітей з науковим поясненням про те, чому метелики різнокольорові та познайомити з наноструктурою крил метеликів (в залежності від аудиторії можна легко змінювати складність подачі інформації).


Матеріали:
Картки з зображеннями різних видів метеликів
Папір та кольорові олівці, соломинка для котейлів, скотч
Телефон (фотоапарат)

Активності:


Запитання про метеликів та їх крила 
Розмістіть картки з зображеннями метеликів на дошці. Запитайте дітей, чи бачили вони таких метеликів раніше. Питайте їх, які кольори є на крилах метеликів та чи знають вони, як метелики досягають такої барвистості.

Перегляд:


Завантажити: тут.

Введення в тему 

Розповісти дітям про дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та їх відкриття про кристали в крилах метеликів.

Довідка:

Команда фізиків з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго досліджувала внутрішню наноструктуру крил метеликів, щоб розібратися, як саме вони забарвлені так яскраво та різнокольорово. Відповідь вони знайшли після того, як використали метод птихографії в поєднанні з рентгенівським лазером на Синхротронному джерелі фотонів Аргоннської національної лабораторії в Іллінойсі.

Огляд крил метеликів на мікроскопічному рівні дозволив вченим виявити дві фізичні властивості, які забезпечують таке яскраве та барвисте забарвлення крил метеликів. Виявлено, що крила метеликів містять наноструктури, які мають фотонні кристали, що відбивають світло тільки певного кольору. А також було виявлено, що дефекти кристалів, які виникають при зсуві кристальної решітки, дозволяють краще розсіювати світло та забезпечують ще більшу яскравість крил метеликів.

Вчені відзначають, що такі дефекти можуть бути використані для покращення властивостей різноманітних матеріалів, включаючи наприклад напівпровідники. Дослідження засноване на фактах еволюції метеликів та їхніх крил, які розвинули складні механізми для того, щоб зростати такі яскраві та барвисті крила.

Джерело: тут.

Простими словами про складне (для початківчів).


Привіт, діти! Сьогодні ми поговоримо про наноструктури. Наноструктури - це дуже маленькі речі, які ми не можемо побачити звичайним око. Вони такі маленькі, що їх розміри менші, ніж товщина волосинки на вашій голові!

Але хоча наноструктури дуже маленькі, вони можуть бути дуже важливі. Наприклад, метелики мають на своїх крилах наноструктури, які допомагають їм бути різнокольоровими і яскравими.

Наноструктури складаються з маленьких частинок, які називаються "атомами" та "молекулами". Вони дуже дрібні, але коли ми збираємо багато з них разом, вони можуть утворювати дуже цікаві речі. Наприклад, коли ми складаємо лего-конструктор, ми з'єднуємо маленькі кубики разом, щоб отримати велику будівлю. Так само, наноструктури можуть бути складені разом, щоб утворювати цікаві форми та фігури.

Отже, наноструктури - це дуже маленькі речі, які можуть утворювати цікаві форми та впливати на світ навколо нас. Наприклад, вони допомагають метеликам бути такими різнокольоровими!

Створити метелика, що рухає крилами (STEM-активність)




Перегляд "Шаблони розмальовки"


Завантажити: тут.





Практична частина


Використання паперу та кольорових олівців 

Поділіть дітей на групи по двоє і дайте кожній парі папір та кольорові олівці. Попросіть їх створити свій власний метелик та зображення його крил. Використати можна шаблони-розмальовки.


Фотографування: 

дати дітям можливість фотографувати метеликів за допомогою мобільного телефону або просто з фотоапаратом. Підказати, як потрібно увімкнути функцію макросьом для зйомки близьких планів.


Аналіз фотографій: після фотосесії, діти можуть проаналізувати свої фотографії, порівняти різні види метеликів та їхні кольори. Можна обговорити, чому метелики мають різні кольори.


Ваша підтримка дуже важлива. Залишайте коментар або задонатьте на картку
5355 5712 8132 2123

#метелики #наноструктури #крила #барвистість #фотони #рентген #синхротрон #дефекти #кристали #розсіюваннясвітла #наука #дослідження #фізика #діти #наукадлядітей #популяризаціянауки #освіта #науковийрозвиток


Немає коментарів:

Дописати коментар