SpillNot фізика у побуті

Фізика навколо нас: SpillNot


SpillNot – це чудове рішення проблеми перенесення рідин. Фундаментальні закони фізики легко демонструють дію доцентрової сили. 


Хоча проблема того, чому розливається рідина, може здатися тривіальною, насправді вона об’єднує ряд фундаментальних наукових проблем. Сюди входять механіка рідини, стабільність рідинних поверхонь (наразі ми відкинемо біологію ходьби).
SpillNot — це чудовий інструмент для того, щоб зацікавити ваших учнів повсякденною фізикою, яка лежить в основі того, чому напої проливаються, коли ми їх носимо, і що має статися, щоб запобігти розливу.


Чому відбувається розливання: коли жорстка чашка прискорюється горизонтально, рідина з низькою в’язкістю залишається в спокої і залишається позаду, і піднімається на стінку чашки, може відбутися розливання рідини за межі чашки, якщо висота підйому більша, ніж стінки чашки. Пізніше, коли людина перестає рухатися вперед, чашка сповільнюється, але рідина (зараз у русі) залишається в русі до іншої стінки чашки.


 
У деяких випадках виникає посилюючий резонанс, коли прискорення руху системи збігаються з власною частотою хлюпання рідини вперед і назад.

Чому SpillNot запобігає проливанню рідини: Замість того, щоб прискорювати чашку вбік, зручний важіль нахиляє основу приладу, щоб стінки чашки завжди були перпендикулярні до поверхні рідини. Пристрій нахиляється, коли ви прискорюєте його, щоб найбільша сила на чашку діяла перпендикулярно від основи. Тепер, навіть якщо рідина була нахилена порівняно з горизонталлю, чашка теж була! Простіше кажучи, SpillNot запобігає розливання, повертаючи дно чашки, щоб рідина ніколи не потрапляли через край.





Lesson

Ідеально підходить для катання на човні, літаку, подачі в ресторані або просто під час подачі кави під час землетрусу. Ви можете бути впевнені, що ваш напій добереться до місця призначення, не проливши ні краплі!

Немає коментарів:

Дописати коментар