Центр науки «Коперник»

Центр науки "Коперник" (Варшава): гігантський інтерактивний музей Польщі 



Центр науки «Коперник» є музеєм науки, який розташований на березі річки Вісли у Варшаві, Польща. У науковому центрі знаходиться понад 450 інтерактивних експонатів, за допомогою яких відвідувачі самі проводять експерименти. Центр є найбільшою установою в галузі наукових експериментів у Польщі і одним з найбільш передових в Європі.

Обов'язковий до відвідування https://www.kopernik.org.pl/ у Варшаві – музей науки, де є кілька сотень інтерактивних експонатів. Тут ви застрягнете надовго! Не знаю, чи надалі для українців є бонус на відвідування, але кілька тижнів тому з українським паспортом вхід був безкоштовний (лише з вівторка по п'ятницю!). 

Фізичні явища

У зоні, присвяченій фізичним явищам, ви знайдете експонати, пов’язані з хвилями, електрикою, рідинами чи хаосом. Ви підете на прогулянку з гіроскопічною «Некерованою валізою», побудуєте «Магнітний міст», ви будете вражені можливостями «Поворотного столу». Ви зможете проекспериментувати зі стробоскопами та звуком. Ви дізнаєтеся, за що Ейнштейн отримав Нобелівську премію, і побачите космічне випромінювання. Ви навіть створите димові кільця, подібні до тих, які ви можете спостерігати над вулканом Етна.

Левітація в умовах вихрових струмів


Вихрові струми (струми Фуко), що наводяться змінними магнітними полями в масивних провідниках, також здатні утримувати предмети в левітуючому стані. Наприклад, котушка зі змінним струмом може левітувати над замкненим кільцем з алюмінію, а алюмінієвий диск паритиме над котушкою зі змінним струмом.

За законом Ленца, що індукується в диску або в кільці струм буде створювати таке магнітне поле, що його напрямок перешкоджатиме причині його викликає, тобто в кожен період коливань змінного струму в індукторі, в масивному провіднику індукуватимуть магнітне поле протилежного напрямку . Так, потужний провідник або котушка потрібної форми зможуть левітувати весь час поки включений змінний струм.

Аналогічний механізм утримання проявляється, коли неодимовий магніт кидають усередині мідної труби - магнітне поле індукованих вихрових струмів спрямоване протилежно магнітному полю магніту.

Явище електродинамічної магнітної левітації виникає, коли обертовий і/або рухомий постійний магніт або котушка зі струмом утворюють змінне магнітне поле поблизу провідника. Змінне магнітне поле наводить вихрові струми у провіднику, які створюють поле у протилежному напрямку. Воно, у свою чергу, створює відштовхуючу силу між провідним матеріалом та джерелом магнітного поля. Цей процес є основним принципом дії всіх магнітних левітуючих пристроїв.





#центрнаукикоперника #центрнаукикоперник #коперник #centrumnaukikopernik #kopernik #експерименти #музей #варшава

Джерело: electrik.info.

Немає коментарів:

Дописати коментар