Електростатика: інтерактивні вправи

Електризація тіл, взаємодії заряджених тіл, закон збереження електричного заряду, заземлення  (iFrame - симуляція)

Симуляція за посиланням (вільний доступ) https://bit.ly/39KJ2zu

 

Відео:


 

Інструкція:

У верхньому лівому куті є невеличка гаряча точка. Клацання / натискання гарячої точки відкриває Interactive у повноекранному режимі. Використовуйте клавішу Escape на клавіатурі (або подібний спосіб), щоб вийти з повноекранного режиму.

 

Ця вправа включає два режими - режим практики та режим закріплення матеріалу (виконання вправи). Режим практики розроблений таким чином, щоб учень міг зрозуміти, як предмети стають зарядженими та заземленими. У практичному режимі негативно заряджена кулька використовується для зарядки двох провідних стрижнів за допомогою індукції. 

Дії:

Два стрижні та повітряну кулю можна перетягувати по екрану, і учень може досліджувати, як розташування двох стрижнів впливає на розташування електронів у стрижнях, по відношенню до зарядженої кульки. 

Після заряджання стрижні можна заземлювати або торкатися один до одного. (Досліджуємо закон збереження електричного заряду). Коли учні починають розуміти "правила", що регулюють зарядку та заземлення, вони можуть перейти в режим "Play" (виконання вправи). У режимі  перед учнями постає завдання зарядити кожен з стрижнів певною кількістю та типом заряду (значення вказані внизу екрану). 

Якщо учень підводить стрижень до заземлювального дроту, тоді при контакті відбувається потік електронів між землею і зарядженим стрижнем, але заряд, що відображається на стрижні, не оновлюється, поки не буде відпущена кнопка миші. Таким чином, набагато краще перетягнути заземлюючий провід до зарядженого об'єкта, щоб побачити відображення величини заряду під час заземлення.

Потрібно встановити певні значення зарядів на стрижнях і отримати зірку. Контролюється час виконання вправи.

Інтерактив орієнтується на поняття, пов'язані із зарядженими об'єктами та незарядженими, зарядкою за допомогою індукції, зарядкою за допомогою провідності (контакту), поляризацією та заземленням.  

Видимість фактичних зарядів і можливість перегляду електронів, що рухаються на об'єкти та з них, є особливістю, яку неможливо побачити в демонстрації чи лабораторній діяльності. 

Симуляції дуже ефективні під час демонстраційної лекції, в класній дослідницькій роботі і для домашніх завдань. 

Цікаво, корисно, легко!

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22 

Telegram: https://t.me/pakhomovaeducation 

 https://t.me/physicsks

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube. 
Підписуйтесь на сторінку у fb.
https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна

 

Немає коментарів:

Дописати коментар