Я. О . Гегузін "Живий кристал"

 "ЖИВИЙ КРИСТАЛ" книга засновника кафедри фізики кристалів, видатного вченого Я.О. Гегузіна


  • Неодмінні ознаки життя кристала. 
  • Заселення кристала дефектами. 
  • Кристал розповідає про себе. 

Серія: НАУКУ - ВСІМ! 

4 -видання.

Шедеври науково-популярної літератури (фізика).

Ця книга, написана видатним популяризатором науки, містить доступне неспеціалістам представлення сучасних уявлень про фізичні явища і процеси, що відбуваються в реальних кристалах і визначають їх властивості та характеристики. Розказано про рух атомів, різних дефектах будови кристалів, про те, як кристал зберігає спогади про своє минуле, що вплинули на його структуру.  Формули цілком доступні читачеві, достатньо володіти лише початковими відомостями з алгебри. 

Книга розрахована на школярів старших класів, викладачів середньої школи і всіх, хто цікавиться сучасним природознавством.

Гегузін Яків Овсійович Відомий вчений-фізик і популяризатор науки. Доктор фізико-математичних наук. У 1941 році закінчив фізико-математичний факультет Харківського університету. У роки Великої Вітчизняної війни працював в авіаційній промисловості. Його перші наукові дослідження присвячені проблемам прикладного металознавства і технологіям ливарного виробництва. З 1950 року працював в Харківському університеті. У 1964 р заснував кафедру фізики кристалів, що стала ядром широко відомої Харківської школи кристалофізики. Я. Е. Гегузін - автор фундаментальних досліджень в області високотемпературних процесів в реальних кристалах. Він став одним із творців фізики спікання, що лежить в основі технології порошкової металургії. Багато що із зробленого їм назавжди увійшло в історію науки, поглибивши і розширивши розуміння процесів, що відбуваються в реальних кристалах. У його монографіях викладалися досягнення у фізиці реального кристала, свідком і активним учасником яких був сам автор. Він також здобув популярність як видатний популяризатор науки. Його науково-популярні книги з різних розділів фізики і техніки були написані настільки яскраво і захоплююче, що по праву увійшли до золотого фонду радянської і світової науково-популярної літератури.

 Вірш

Новые издания книг Я.Е.Гегузина
Трек- это след, что где-то остался.
След, что в историю жизни вписался.
Он может быть создан ядра осколком
Или чувством быстрым и колким.
Или стихами, что радость дарят,
Или взглядом, что в бездну манит,
Или книгой впечатляющий,
Или метеоритом в небе летающем.
И ты можешь свой трек создать
И треком своим людей удивлять.
И смогут они в жизни привычной
Увидеть красивое и необычное.
И трек может жить: у кого-то мгновение,
А кто-то оставит свой трек поколениям.
И счастлив тот, кто трек оставляет
Такой, что долго не исчезает.

 Інесса Воробйова

Гегузин Я.Е.

ЖИВОЙ КРИСТАЛЛ:
Непременные признаки жизни кристалла. Заселение кристалла дефектами. Кристалл рассказывает о себе.


Настоящая книга, написанная выдающимся популяризатором науки, содержит доступное неспециалистам изложение современных представлений о физических явлениях и процессах, происходящих в реальных кристаллах и определяющих их свойства и характеристики. Рассказано о движении атомов, различных дефектах строения кристаллов, о том, как кристалл хранит воспоминания о своем прошлом, повлиявшем на его структуру. Используемые в книге формулы вполне доступны читателю, овладевшему лишь начальными сведениями из алгебры.

Книга рассчитана на школьников старших классов, преподавателей средней школы и всех, кто интересуется современным естествознанием.

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22 

Telegram: https://t.me/pakhomovaeducation 
 https://t.me/physicsks

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Підписуйтесь на сторінку у fb.  

https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна! 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар