Кристали ІСМА входять до 30 найкращих продуктів України, що завоювали світ

 Монокристали для адронного колайдера


Коли чуєш про інститут при Академії наук України, то на думку не спадає виробництво інтелектуальної продукції, яка експортується у десятки країн. Але є виключення. Наприклад, харківський Інститут сцинтиляційних матеріалів (ІСМА). Продукція ІСМА входить до 30 найкращих продуктів, що завоювали світ.


Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України створений у 2002 р. згідно з рішенням Президії НАН України від 16 грудня 2002. Очолює цей інститут:  Гриньов Борис Вікторович академік НАН України, доктор технічних наук, професор і завідувач кафедри фізики кристалів фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна.

ІСМА це другий у світі виробник штучних кристалів. Більша частина продукції Інституту йде на експорт. Але цей продукт має стратегічне значення: сапфірові пластини важливі для української армії. Легка бронетехніка ЗСУ оснащена “прозорою бронею”, яка містить сапфір. Це дозволяє “затримати” кулю і знизити навантаження на наступні шари бронепакета.

Продукція інституту використовуються у Великому адронному колайдері, космічній та авіагалузі, медицині, оптоелектроніці та військовій техніці.

Кристали “випікаються” при температурі 2 000 градусів. Права на використання української технології випікання придбала компанія Siemens. Якщо сировина коштує $100-150 за кг, то готовий продукт - декілька тисяч доларів.

Важливі факти

Європейські аеропорти використовують кристали у детекторах в рамках контролю багажу, а китайське метро – в сканерах контролю речей.

На основі кристалів створюються гамма-детектори для провідних фірм-виробників томографічних систем, таких як Siemens, Philips, General Electrics.

Фото: Ірина Пахомова

Джерело: https://project.liga.net/projects/30_products_ukraine/?fbclid=IwAR1nu4l3qDNg50shc9vRvPsxgPxXcj9S9gnvTYxnp7j90tPg-hFVHPFENqk



Детальніше: 

Екскурсія до Інститут сцинтиляційних матеріалів "Безмежні можливості служіння кристалів для людства"

ІСМА + кафедра фізики кристалів фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна

Борис Гриньов - популяризатор науки

Кристалічна планета

Кафедра фізики кристалів від історії створення до сьогодення


Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

Немає коментарів:

Дописати коментар