Борис Гриньов - популяризатор науки

 Дітям про кристали

Науковець, що знає все про вирощування кристалів. Співавтор експерименту з бозоном Хіггса у великому адронному колайдері. Не тільки вчений – практик, але й управлінець, який багато років займається організаційними питаннями, засновник Фонду фундаментальних досліджень, а тому знає про стан української науки якщо не все, то майже все.

Борис Вікторович Гриньов — вчений-фізик, академік НАН України, доктор технічних наук, професор. Директор Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України (Харків). Завідувач кафедри фізики кристалів фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна.

Ця людина ще знаходить час для написання дитячих книг.

 Дитячі книги про кристали.

"Дом, где рождаются кристаллы" Борис Гринев, Елена Рудницкая 
 
Книга призначена для читання дітям. У ній розповідається про захоплюючу подорож в незвичайний світ кристалів. Ви дізнаєтеся, як за допомогою кристалів побачити "невидиме", як з'являються кристали, і де потім їх застосовують.


 "Как растут кристаллы" Борис Гринев

Нещодавно з нагоди іменин наша надзвичайно творча, неймовірно допитлива малеча отримала просто чудовий подарунок - нове, цікаве, захопливе та дуже оригінальне та пізнавальне видання книги "Дивовижна наука"

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/divovizhna-nauka.html

Книга-розгортка з відкривачками "Як ростуть кристали", яку написав Борис Гриньов, виявилася справжньою знахідкою, адже вона у дуже цікавій віршованій формі, допомагає сформувати у дітей базові знання про ріст кристалів та їх застосування. 




Інтерактивні вкладиши-відкривачки дозволяють дитині відкривати нові знання в ігровій формі, це додає загадковості при процесі читання книги. 



Дуже цінними в плані сприйняття є ілюстрації виконані художником Ларисою Чайкою, які добре й гармонійно доповнюють віршовані тексти Бориса Гриньова. Автор знайомить молодих читачів із серйозною термінологією: тигель, шток, затравка, розплав, сцинтилятор, і при цьому пояснює ці терміни в абсолютно зрозумілому контексті процесів, що відбуваються на звичайній "кухні".



 

 




Автор переконує своїх читачів, що наука потрібна людству, і є багато галузей, де кристали (а саме сцинтилятори) можуть прийти на допомогу людині:нафтовидобувна галузь, дослідження космосу, системи транспортного контролю, медицина. 

"Дивовижна наука" маленьким читачам віком від шести років. Надзвичайно цікаве видання обов"язково приверне увагу та вже з перших сторінок захопить усю увагу дитини!

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/divovizhna-nauka.html

Астрофізикиня Олена Компанієць рекомендує почитати такі книжки: "Крута фізика" (Сара Гаттон), "Несамовита фізика" (Андрій Варламов та Лев Асламазов), "Коротка історія майже всього на світі: від динозаврів і до космосу" (Біл Брайсон), "Чорні діри та молоді Всесвіти" (Стівен Гокінг).

Для середньго і старшого шкільного віку, на мій погляд, не можна залишити осторонь науково-популярні книги "Капля" і "Живий кристал" Якова Гегузіна, Та книги Георгія Гамова "Мистер Томпкинс в Стране Чудес" та "Мистер Томпкинс исследует атом". 

Ділиться у коментарях науково-популярними книгами.


Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22  

Немає коментарів:

Дописати коментар