Екскурсія до ISMA

Екскурсія до Інститут сцинтиляційних матеріалів "Безмежні можливості служіння кристалів для людства"

В рамках співпраці Інституту сцинтиляційних матеріалів і кафедри фізики кристалів фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна відбулась екскурсія 09. 06. 2021 зі студентами фізичного та хімічного факультетів. 


Олександр Васильович Сорокін познайомив студентів  з виставкою досягнень установи. Студенти оцінили вклад інституту в науковий розвиток країни і перспективи навчання та виконання дипломних робіт на базі потужного наукового комплексу.






Саме в ІСМА вперше був успішно розроблений і створений унікальний сцинтилятор - ключовий елемент Великого адронного колайдера (ВАК), що дозволив реєструвати високоенергетичні частинки, і бозон Хіггса. Саме експерименти на ВАК у 2012 році дозволили вченим Пітеру Хіггса і Франсуа Енглером отримати Нобелівську премію з фізики за виявлення елементарної частинки - бозона Хіггса або "частинки Бога", а Інститут отримав знак подяки.



Інститут сцинтиляційних матеріалів, розробки якого використовуються у більшості найбільших міжнародних експериментів в області ядерної фізики та фізики високих енергій, включаючи Великий адронний колайдер у Церні (ЄС), Belle (Японія), CDF (Fermilab, США), OPERA (ЄС), Daya Bay (Китай) та інших. 




На основі сцинтиляційних кристалів створюються гамма-детектори для провідних світових фірм-виробників томографічних систем (Siemens, Philips, General Electrics), розробляються українські гамма-томографи, які не поступаються своїми характеристиками зарубіжним аналогам. На сьогодні у медичних центрах України вже давно успішно працюють більше 30 томографів виробництва ISMA. 


Корисні ресурси:
Дуальна освіта на кафедрі фізики кристалів
Вступ 2021 “104 - Фізика та астрономія”

Бережіть себе і родину!
Дякую за увагу!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube

Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар