Вступ 2021 “104 - Фізика та астрономія”

 Фізичний факультет ХНУ Василя Каразіна


В с т у п  -  2 0 2 1


  На яку спеціальність здійснюється набір?  Кого готують на фізичному факультеті?
Фізичний факультет має славну історію, яка нараховує вже понад 200 років плідної праці на терені освіти, науки й культури. Сьогодні ми приймаємо вступників на навчання для здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю “104 - Фізика та астрономія”, спеціалізації “Фізика”, “Астрономія” (термін навчання – 4 р.) та ступеня магістра за спеціальністю “104 - Фізика та астрономія” (термін навчання – 1 р. 4 м., 1 р. 9 м.,) з підготовкою фахівців за двома освітніми програми: “Фізика”, наукові напрями: 1. Фізика магнітних явищ. 2. Магнетизм нанорозмірних систем. 3. Оптика та спектроскопія. 4. Нелінійна оптика нанорозмірних структур. 5. Фотоніка та оптоінформатика. 6. Фізика кристалів і функціональних матеріалів. 7. Фізика нанокристалів і наносистем. 8. Фізика низьких температур. 9. Фізика надпровідності. 10. Теоретична фізика. 11. Фізичне матеріалознавство та комп'ютерна металографія. 12. Фізика біоматеріалів і медичне матеріалознавство; “Астрономія та космічна інформатика”, наукові напрями: 1. Астрофізика. 2. Фізика Сонячної системи. 3. Космічна інформатика.
Випускники одержують кваліфікацію наукового співробітника (фізика, астрономія), викладача закладів вищої освіти. Наші випускники плідно працюють у сучасних галузях фізики, зокрема фізики біоматеріалів і медичного матеріалознавства, астрофізики та астрономії, фінансової математики, комп’ютерного моделювання, IT-технологій тощо.
У 2018 р. фізичний факультет уклав договір з Університетом імені П.Й. Шафарика (Кошице, Словаччина), згідно з яким наші студенти здобувають також європейську вищу освіту й отримують одночасно два дипломи - диплом магістра Університету імені В.Н. Каразіна та диплом магістра Університету імені П.Й. Шафарика.

Перелік конкурсних предметів для вступників 
на основі повної загальної середньої освіти у 2021 р.

 
Де я можу продовжити навчання?
 
Після здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра деякі студенти фізичного факультету навчалися за фахом у магістратурі в Сполучених Штатах Америки, Німеччині, Швеції тощо, здобували освіту за програмою з фінансової математики (м. Ульм, Німеччина). Студенти проходять наукове стажування в CeNIDE (Центр наноінтеграції та біоматеріалів) при університеті Дуйсбург-Ессена (Німеччина), Інституті низьких температур і структурних досліджень Польської Академії наук (м. Вроцлав), Інституті фізики Університету ім. П.Й. Шафарика (Кошице, Словаччина), відвідують літню школу Лодзінського технічного університету (Польща), фізико-технічний факультет Казахського національного університету ім. аль-Фарабі. Випускники фізичного факультету продовжували навчання в аспірантурі за спеціалізаціями “фізика твердого тіла”, “магнетизм”, “оптика, лазерна фізика”, “теоретична фізика”, “фізика низьких температур”, “надпровідність”, “геліофізика і фізика Сонячної системи”, “астрофізика і радіоастрономія”, “астрометрія і небесна механіка” тощо в Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна, навчалися та працевлаштовувалися в наукових установах Національної академії наук України, університетах і наукових установах Польщі, Словаччини, Німеччини, Франції, Португалії, Бельгії, Швеції, Англії, Сполучених Штатів Америки, Канади, Австралії тощо.
 
Куди я можу працевлаштуватися після закінчення фізичного факультету?
Випускники фізичного факультету мають можливість працевлаштуватися за фахом у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, інститутах Національної академії наук України (НАНУ) м. Харкова (Фізико-технічному інституті низьких температур (ФТІНТ) імені Б. І. Вєркіна, ННЦ “ Харківський фізико-технічний інститут ”, Інституті електрофізики і радіаційних технологій, НТК “ Інститут монокристалів ”, Інституті радіофізики і електроніки ім. В. Я. Усикова, Інституті радіоастрономії) та інших міст України, науково-виробничих підприємствах, об’єднаннях і фірмах; можуть працювати викладачами в закладах вищої освіти м. Харкова та інших міст України.
Факультет співпрацює з низкою закордонних навчальних та наукових закладів, де є можливості для працевлаштування випускників. Серед наших закордонних партнерів є, зокрема, науково-дослідний центр “Демокрітос” (м. Афіни, Греція), фізичний факультет Університету Ексетера (Англія), Інститут фізики Університету ім. Й.В. Гете (Франкфурт, Німеччина), Інститут фізики твердого тіла Університету Фрідріх Шиллер (м. Йєна, Німеччина), університети Дуйсбург-Ессена, Бохума та Мюнстера (Німеччина), Інститут металів у Дюссельдорфі (Німеччина), Інститут ім. Лейбніца (Росток, Німеччина), Інститут фізики Університету ім. П.Й. Шафарика (Кошице, Словаччина), Центр високих тисків Польської Академії наук, Інститут низьких температур і структурних досліджень Польської Академії наук (м. Вроцлав), Університет науки та технології (м. Краків, Польща), Bar-Ilan University (Ізраїль), університет Аріеля (м. Аріель, Ізраїль), Вища школа Франції Ecole Polytechniqe (Париж), Лабораторія приладобудування для астрофізичних досліджень (м. Медон, Франція), Массачусетський Інститут технології (США); Michigan State University (USA), University of Utah SaltLake City (USA), University of Texas at Austin (USA), фізичний факультет Університету провінції Нью-Брансуік (Секвілл, Канада), McGill-університет (Канада), фізико-технічний ф-т Казахського національного університету ім. аль-Фарабі та інші. Показовим прикладом є те, що наші випускники працюють на Великому адронному колайдері в Європейському центрі ядерних досліджень, у Лос-Аламоській національній лабораторії Міністерства енергетики США.
Кафедра астрономії та космічної інформатики підтримує зв’язки з багатьма науковими установами України, США, Німеччини, Франції, Італії, Швеції, Фінляндії, Іспанії, Польщі, Чехії, Японії тощо. Астрономи співпрацюють із космічними агенціями України, США (NASA), Європи (ESA). Випускники кафедри працюють у наукових установах України, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Узбекистану, Туркменістану, Монголії, В’єтнаму, Китаю, Бельгії, Франції, Німеччини, США, Японії та інших країн.
Програма фізичного факультету зі співробітництва закладів вищої освіти України з роботодавцями, яку було подано на конкурс “Куда пойти учиться, чтобы найти работу. Листинг вузовских программ: самые перспективные отрасли и профессии”, увійшла до переліку найкращих освітніх програм університетів України (журнал “Фокус” №21 (333) від 24.05.2013 р.).  
 
 
Наскільки реально вступити на фізичний факультет на місця держзамовлення (бюджет)?
Максимальний обсяг держзамовлення (бюджет) у 2019 р. складав: “фізика” - 26 місць (прохідний бал - 142), “астрономія” - 14 місць (прохідний бал - 153); у 2020 р.: “фізика” - 35 місць (прохідний бал - 148), “астрономія” - 13 місць (прохідний бал - 165). У 2021 році максимальний обсяг держзамовлення (бюджет) очікується таким: “фізика” - 43 місця, “астрономія” - 15 місць.
 
Чи важко навчатися на фізичному факультеті? Чи вистачить моїх початкових знань?
На фізичному факультеті важко не навчатися. Студенти на 100% забезпечені всіма необхідними науковими та навчально-методичними матеріалами. Програма та графік навчального процесу є такими, що часу вистачить на все - на відвідування занять, самопідготовку, студентське дозвілля. Сприяє цьому раціонально спланована система навчання, яка дозволяє рівномірно розподілити навантаження.
Викладення навчального матеріалу починається з базових понять, основ і характеризується послідовністю й ретельністю, поступовим підвищенням рівня складності. Наприклад, один за одним вивчаються всі розділи фізики, починаючи з механіки Ньютона. Провідними лекторами й викладачами, кураторами академічних груп надаються консультації, створюються всі необхідні умови, щоб процес адаптації першокурсника до навчання в університеті пройшов без перешкоджань



Запрошуємо підготуватися до ЗНО з фізики (вільний доступ).

Підготовка до ЗНО з фізики

Основний вектор навчального матеріалу  спрямований на  підготовку до складання зовнішнього незалежного оцінювання із фізики, необхідного для вступу на фізичний факультет ХНУ імені В.Н. Каразіна.

Перейти за посиланням: https://dist.karazin.ua/for-students/courses/148 

Сервер на Discord "Фізика фізичний факультет"

Перейти за посиланням: https://discord.com/invite/ZUxcC22 

Група на fb "ЗНО Фізика"

Перейти за посиланням: https://www.facebook.com/groups/1667811503291619

Телеграм "Фізика"

Перейти за посиланням: https://t.me/physicsks

 #вступ2021 #vstup_2021

Додаткові бали при вступі до Каразінського 2021

Дуальна освіта на кафедрі фізики кристалів

Презентація кафедри фізики кристалів 2021 

"Фізика і астрономія" у рейтингу за спеціальностями кращих університетів світу 2021 року

2 коментарі:

  1. Как можно было сделать вступительными на физфак биологию-географию или, тем более историю. Зачем знать физику, поступая на физфак?!?!? Лучше пусть знают историю, бог с ней, с физикой. Видно плохи дела на физфаке.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Питання щодо переліку предметів затверджується наказом МОН "Про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році": https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1225-20#Text. Щодо справ на фізичному факультеті. Ми робимо свою справу на 100 %, але непопулярність природничих дисциплін, це проблема не тільки фізичного факультету, це проблема на державному рівні. Наука була, є і буде.

      Видалити