Фонтан у сферичній колбі

 Паровий фонтан

 


У сферичну колбу наливають трохи води і доводять її до кипіння. Необхідно, щоб весь простір колби заповнилося водяною парою, а стінки колби як слід нагрілися. Колбу закривають пробкою з трубкою (як на відео), швидко перевертають і опускають трубку в ємність з водою. (Бережись опіку!)

Закрийте гарячу колбу твердою гумовою пробкою, і більше повітря не може потрапити, тому тиск всередині падає, коли повітря охолоджується, утворюючи те, що фізики називають частковим вакуумом. Тиск всередині колби залишатиметься нижчим за тиск повітря зовні.

Скляна трубка забезпечує більш цікавий спосіб вирівнювання тиску всередині та зовні колби. Коли тепле повітря всередині охолоджується, тиск, що падає, негайно вирівнюється водою, що піднімається в скляну трубку. Більш високий атмосферний тиск поза колбою змушує воду підніматися, що зменшує об’єм повітря всередині. 

Але фонтан справді запускається, коли холодна вода торкається скла. Це тому, що вода охолоджує колбу трохи швидше, що приводить до того, що тиск повітря всередині падає дещо швидше, що в свою чергу приводить до того, що ще більше холодної води надходить ще швидше. Коли температура повітря всередині пляшки досить охолоне, тиск всередині перестає падати і фонтан перестає працювати. 

Те саме явище приводить до того, що деякі дверцята холодильника стає неймовірно важко знову відкрити одразу після того, як ви щось вийняли або втупились у вміст, роздумуючи, що їсти. Поки дверцята відчинені, частина холодного повітря всередині виливається на підлогу і тепле вливається в холодильник, щоб замінити його. Як тільки ви закриваєте двері, тепле повітря, що потрапило всередину, охолоджується, викликаючи падіння тиску. Спробуйте незабаром відчинити двері, і вам здається, що ангел-охоронець, який піклується про вашу лінію талії, намагається вас зупинити. Це насправді лише зовнішній тиск повітря, що штовхає двері. Залиште це на кілька хвилин, і тиск усередині прийде в норму, і двері відчиняться без проблем. Ніяких ангелів-охоронців.

Колба-ракета (неудавшийся паровой фонтан) (російська мова)



Гіпотези функціонування гейзерів

Необхідною умовою існування гейзерів є їх живлення в приповерхневих частинах каналу перегрітими водами з температурою понад 100 °C. При підніманні води вгору по каналу тиск її меншає і вода закипає; при цьому швидко зростає пружність пари, яка, долаючи тиск води в каналі, викидає воду. З початком фонтанування гейзера вся вода в каналі закипає і вивергається за рахунок значного збільшення об'єму пароводяної суміші. Викинута вода, дещо охолоджена, частково падає в чашу гейзера. і попадає в його канал. Більша частина води просочується в канал з бічних порід, нагрівається (а в нижніх частинах каналу перегрівається), і знов відбуваються утворення пари і викид пароводяної суміші.

Гейзери в Україні зосереджені в гористій сейсмічно активній місцевості, зокрема у Берегово, Закарпаття, Мукачево. Найвідоміші гейзери поблизу моря — в Залізному Порту та на Арабатській стрілці в селі Щасливцеве.

Єдиний мінеральний гейзер в Україні

 Science for kids

 

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22  

Немає коментарів:

Дописати коментар