Як ми бачимо кольори?

Колір і світло

Світло — від сонця або від лампи — падає на предмет, відбивається і потрапляє в око. Якщо не буде світла, то нічого і не буде видно. Це відомо кожному, хто хоч раз опинявся в темному приміщені.
Першою наукою, яка стала вивчати світло та колір, була фізика. Виявилось, що колір — не тільки складне для нашого зрозуміння явище, колір також має непростий склад.
Зазвичай наш зір сприймає світло білим. Насправді ж біле світло розкладається на всі кольори видимого спектру і кожен колір відповідає хвилі певної довжини. 


У 1665-1666 році юний Ісаак Ньютон, тільки-но закінчивши кембриджський Трініті-коледж, бився над проблемою удосконалення телескопа. Головним недоліком тодішніх телескопів було райдужне забарвлення країв зображень. Намагаючись зрозуміти природу цього явища, Ньютон використав скляну призму.

Він закрив вікна щільними віконницями, в яких він зробив невеликий отвір. Пучок променів, що проходив через цей отвір, він направив на протилежну стіну, поставивши на його шляху призму. Світло, пройшовши через призму, потрапляло на екран на стіні у вигляді різнобарвна смуги, подібної до веселки. Ньютон пізніше назвав її спектром. 
Це відбувається за рахунок того, що світло, яке щойно проходило через повітря, потрапляючи на грань скляної призми, заломлюється.


Умовно було прийнято що світло складається із 7 кольорів (червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий).

Чому предмети мають колір?


Більшість об’єктів містять хімічні речовини, пігменти, які поглинають одні хвилі і відбивають інші. Наше око сприймає відображене світло від об’єктів, як захопливу палітру кольорів. 
Колір предмету — це та фарба, котру він відбиває, поглинаючи всі інші. 




Згідно Ньютону, чорна фарба — відсутність будь-якого кольору, біла — сума всіх кольорів. Фізичне поняття "абсолютно чорне тіло" умовне. Такий об`єкт повністю поглинає всі падаючи на нього промені будь-якої довжини хвилі і вже не відпускає їх назад. Таке тіло абсолютно невидиме, тому що ні один промінь світла від нього не відбивається та не попадає в очі.



Як ми бачимо кольори?

Сприйняття кольору є суб'єктивним.
Якого кольору ця сукня?
Ця сукня насправді блакитного кольору з чорним мереживом. Але певна частина людей на моніторах бачили плаття біло-золотим, решта — синьо-чорним.
Втім для людей, хто бачив на світлині сукню біло-золотою вона такою і залишалась. Чому так сталось? Нейробіологи Бевіл Конуей та Джейн Нейтц пояснили, через яскраве світло на фоні деякі люди сприймають блакитний колір як неосвічену сторону, і мозок ігнорує блакитні відтінки. Тому деяким спостерігачам і здається, що вони бачать білу сукню. Так само з чорними смужками: через низьку якість фотографії окремі ділянки чорних смужок мають золотий відтінок, а людина підсвідомо ігнорує чорний колір і бачить смужки золотими.

Колір, як його бачить людина


Експеримент




Поєднайте на колі тільки 2 або 3 кольори. Проведіть експерименти. 
Результати експерименту зніміть на відео.
Експериментуйте!

#колір_і_світло

Ласкаво просимо до нашого онлайн-клубу  "Science around us".

Детальніше про роботу нашого клубу: тут


Як ми бачимо колір?

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22  

3 коментарі: