Арнольд Зоммерфельд

 

Німецький фізик Арнольд Зоммерфельд, який відзначився досягненнями в квантової теорії, електронної теорії, електродинаміки і багатьох інших наукових областях, з 1917 по 1951 роки більше 80 разів номінувався на Нобелівську премію, але так її і не отримав. Зоммерфельд донині тримає рекорд за цим показником. Зате Нобелівськими лауреатами стали семеро його студентів: Вернер Гейзенберг, Вольфганг Паулі, Петер Дебай, Ганс Бете, Лайнус Полінг, Ісидор Айзек Рабі і Макс фон Лауе.

Сам Зоммерфельд два рази номінував на премію своїх колег: Альберта Ейнштейна і Макса Планка - після чого вчені стали нобелівськими лауреатами.

Інформація про кількість номінацій Зоммерфельда на Нобелівську премію розходиться. У базі даних на сайті премії вказано 84 номінації, проте фахівець по роботах Зоммерфельда, німецький фізик і історик науки Майкл Еккерт, в біографічній книзі про вченого («Arnold Sommerfeld: Science, Life and Turbulent Times 1868-1951») стверджує, що фізика номінували 81 раз.  

«Якби я знав по цій темі абсолютно все, я б не читав по ній лекцію!» - любив повторювати Зоммерфельд своїм студентам під час занять.

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті!  

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22

  

Немає коментарів:

Дописати коментар