Винаходи українців

Винаходи українців. Чи круто бути фізиком?





Іван Пулюй
Рентген
Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів. 


 

Він набагато глибше, ніж Рентген проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив рентгенівський знімок людського скелета.



Федір Піроцький
Електричний трамвай
На початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. 


 

У 1880 році Піроцький представив проект застосування електрики “для руху залізничних потягів з подачею струму”. Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

Трамваї фірми Simens



Сергій Корольов
Ракетний двигун
Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. 

 

У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.



Ігор Сікорський
Вертоліт
Винахідником вертольоту є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський.


 

 У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами – горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі VS-300 був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.



Володимир Нікітін
Найшвидший в світі автомобіль
У найшвидшому радянському автомобілі, проект якого в 1966 році розробив харків’янин Володимир Нікітін, був встановлений вертолітний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини становила 400 км/год, але вона не була досягнута через відсутність відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївської трасі ХАДІ-7, стартувавши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.




В’ячеслав Петров
Компакт-диск
Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В’ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.



Гнучкий суперконденсатор
Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшло в топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine.


Антон Пастерниковий, Максим Осика, Антон Степанов та Валерій Ясаков

Рукавичка EnableTalk для людей з обмеженими можливостями
Рукавичка призначена для перекладу мови жестів в слова. Пристрій для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення розробили українські студенти. Він виглядає, як дві рукавички, оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.
На конкурсі Microsoft Imagine Cup 2012 цей проект посів перше місце. Кожна рукавичка має 15 сенсорних датчиків, які розпізнають мову жестів і трансформують її в текст на мобільному пристрої. З’єднання відбувається через Bluetooth, а працюють рукавички на сонячних батареях. Ціна такого винаходу складає 75 доларів США. Для порівняння: ціни аналогічних приладів часто сягають 1000 доларів США і, крім того, вони оснащені меншою кількістю сенсорів.



Леонард Смирнов
Опріснення морської води
Технологію опріснення морської води для пиття розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна видалити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини.



Олег Збарський
Екоавтомобіль, що працює на повітрі
Житель Харкова, 48-річний Олег Збарський, створив автомобіль, що працює на стисненому повітрі. Така пневмомашин, хоч і їздить зі швидкістю 40 км / год, не виробляє шкідливих викидів. І хоча екоавтомобіль дуже громіздкий, при відповідному доопрацюванні технологія може отримати широке застосування.



Найекономніший в Україні автомобіль.
Студенти Харківського національного автомобільно-дорожнього університету розробили і створили найекономніший в Україні автомобіль.
LSA KHADI 34 може проїхати майже 600 км всього на одному літрі бензину. Об'єм двигуна машини — 35 кубічних сантиметри, а важить вона всього 43 кілограми.У той же час практичним даний автомобіль назвати все ж складно, так як він розрахований в першу чергу на спеціально обкатані траси, та їзду по українських дорогах навряд чи витримає.

Віталій Огородніков
Вимірювач швидкості
Оригінальний пристрій для визначення швидкості автомобіля в момент аварії розробив вінницький вчений Віталій Огородніков. За словами професора, пристрій обчислює швидкість по залишковій деформації автомобіля. Це набагато точніше, ніж визначати його з гальмівного шляху. Винахід Огороднікова зацікавив китайських підприємців, і вони підписали угоду про співпрацю з Вінницьким національним технічним університетом на 100 тисяч доларів.

Віктор Бернацький
Пристрій, що може приборкувати урагани
Кандидат фізико-математичних наук, професор кафедри методики викладання фізики та хімії Рівненського державного гуманітарного університету Віктор Бернацький створив пристрій, який може приборкати ураган. Зовні він нагадує циліндр, усередині якого розташована система вентиляторів. У дію пристрій приводить сама стихія, яку він і гасить. Чим більшим буде порив вітру, тим ефективніше працюватимуть вентилятори, зменшуючи силу вітру до безпечного рівня. Винахід українського вченого може бути корисним також і в народному господарстві: використання енергії звичайного вітру для забезпечення будинків електроенергією. Цікаво, що особливих матеріалів пристрій теж не потребує: його можна зробити з металу чи пластмаси. Автор розробив і стаціонарні, і пересувні «приборкувачі ураганів».
Український геній отримав 15 патентів на свій винахід, щоразу вдосконалений, і здобув нагороду Європейської науково-промислової палати.



Олексій Оніпко
Вітрогенератор
Український вчений-фізик, доктор технічних наук, заслужений винахідник України, Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, Олексій Оніпко має на своєму рахунку більш як 150 наукових праць і винаходів. Але найвідоміший для українців - вітрогенератор «Ротор Оніпка». Унікальність його в тому, що вітроколесо має об’ємну аеродинамічну форму, яка забезпечує максимальний відбір вітрової енергії і, обертаючись, створює мінімальний опір вітру. Завдяки такій конструкції турбіна може обертатися від незначного вітру (мінімальна достатня швидкість якого – 0,5 м/с) і при цьому виробляти електрику, запасаючи її в акумуляторах.
За свій винахід український учений отримав багато нагород і призів, з-поміж яких медаль Леонарда да Вінчі, вручена Асоціацією Європейських винахідників «AEI», Премія «Зелений Оскар», присуджена Міжнародною федерацією асоціації винахідників (IFIA), Диплом учасника виставки «GREENEXPO/Альтернативна енергетика» і безліч інших.


Антон Головаченко
Костюм супермена

Український студент Антон Головаченко у 2013 році виграв золото на міжнародних змаганнях молодих науковців. Він здобув перемогу завдяки своєму роботизованому “костюму супермена”.

 


Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти насамперед людям з обмеженими можливостями. 


Іван Селезньов

Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору

Це дві рукавички, які оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій. Пристрій українця потрапив до трійки кращих винаходів світу, ним зацікавились американські інвестори  та пропонували співпрацю. Але Іван відмовився, адже все ще чекає, коли буде можливість розвинути цей проект в Україні.


 

 

Погребняк Наталія Володимирівна Презентація  "Винаходи українців, які змінили світ": 

Джерела:

Наукова бібліотека 

Наука та ІТ 

Наукові відкриття і винаходи

ТОП-12 вітчизняних винаходів, якими прославилися українці за останні 10 років

 

Бережіть себе і родину!


Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

Наука була, є і буде!

Немає коментарів:

Дописати коментар