Магнітне поле

 Магнітне поле. Соленоїд. Провило свердлика. Взаємодія струмів


Магнітне поле – це особливий вид матерії за допомогою якого здійснюється взаємодія між провідниками струму і постійними магнітами. Було встановлено, що між магнітним полем і електричним струмом існує зв’язок, який вперше дослідив Ерстед. При пропусканні електричного струму магнітна стрілка стає перпендикулярно до провідника. При зміні напрямку електричного струму магнітна стрілка поверталась на 1800. із цього досліду витікає:

1) причиною виникнення магнітного поля є електричний струм;

2) магнітне поле має напрямлений характер. Цю величину прийнято називати В – магнітна індукція – це векторна величина, яка характеризує величину поля в даній точці.



Правило правого гвинта. Силові лінії магнітного поля

 
 

Прямолінійний провідник зі струмом створює навколо себе вихрове магнітне поле, пропорційне силі струму і обернено пропорційне відстані від провідника. Напрямок поля визначається за правилом свердлика. Дослід Ерстеда.


 

Соленоїд - це котушка зі струмом, довжина якої багато більше її діаметра. Магнітне поле всередині соленоїда далеко від його кінців практично однорідно. 


На провідник зі струмом, поміщений в магнітне поле, діє сила Ампера, перпендикулярна напрямками струму і магнітного поля.


Взаємодія струмів.

 
 

Як магнітне поле назвали магнітною індукцією

Магнітна пушка



Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті!  

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22

Немає коментарів:

Дописати коментар