Carl Sagan

 Карл Саган — відомий астроном українського походження


Карл Саган був астрономом, космічним дослідником, науковим популяризатором та письменником. Він народився у Брукліні, Нью-Йорк, у сім'ї українських іммігрантів, 9 листопада 1934 року. Його батько, Семен Саган, був одним із засновників Української національної асоціації в США, а мати, Рейчел Моллова, була домогосподаркою.

Саган вивчав астрономію на Гарвардському університеті та отримав докторську ступінь в університеті Чикаго. У 1960-х роках він брав участь в розробці програми «Маринер», яка дозволила здійснити перші безпілотні місії на Марс та Венеру. У 1970-х роках Саган працював на проектах «Вояджер» та «Піонер», які досліджували нашу Сонячну систему та відправилися за її межі.

Саган був також відомим популяризатором науки та автором багатьох книг про астрономію та космос. Його найбільш відомою книгою є «Космос», яка була видана в 1980 році та стала бестселером. Крім того, він був головним науковим консультантом телесеріалу «Космос: подорожі у просторі та часі», який був випущений у 1980 році.

Саган працював також в якості наукового консультанта для кількох фільмів, серед яких «Контакт» (1997), який базується на однойменному романі Сагана. Він також був активістом з питань ядерної зброї та боротьби з глобальним потеплінням.

Карл Саган був відомий своєю спроможністю пояснювати складні наукові концепції зрозумілим мовою для широкої аудиторії. Він намагався показати, що наука не є чимось віддаленим від нашого повсякденного життя, а є важливою частиною нашої культури та світогляду.

Саган також був піонером пошуку позаземного життя та надії на взаємодію з інтелектуальними формами життя з інших планет. Він пропагував ідею, що космос є безкінечним та що існує безліч інших цивілізацій, які мають потенціал стати нашими партнерами в дослідженні космосу та вирішенні глобальних проблем людства.

Карл Саган помер у 1996 році від пневмонії, але його спадщина живе далі. Його книги та телевізійні програми продовжують надихати та навчати людей по всьому світу про красу та таємниці Всесвіту. Він залишився вічним символом науки та дослідження космосу, а також прикладом того, як наука та культура можуть зливатися разом, щоб змінити світ на краще.


Вислови відомого астронома

Ми зроблені із зоряного пилу. Через нас космос пізнає самого себе.
Фантазія часто переносить нас у світи, які ніколи не існували. Та без неї нам робити нічого.


Немає коментарів:

Дописати коментар