Василь Дмитрович Нацик

 Зал слави КФК: Василь Дмитрович Нацик 


Василь Дмитрович Нацик - видатний український фізик-теоретик, який працював на кафедрі фізики кристалів фізичного факультету Харківського національного університету імені Василя Каразіна на посаді професора більше 35 років, а зараз керує роботою відділу фізики реальних кристалів ФТІНТ ім. Б.І. Вєркіна НАН України.



Нацик присвятив своє життя дослідженню різних аспектів теорії кристалів, зокрема електронних властивостей твердих тіл та явищ дифузії в кристалах. Він також займався дослідженням структурних змін у кристалах при низьких температурах та інших впливах.


Відділ фізики реальних кристалів


Нацик був і залишається активним учасником наукового життя України та світу. Він опублікував понад 100 наукових статей у провідних наукових журналах та колективних монографіях. Він брав участь у багатьох міжнародних наукових конференціях та симпозіумах, виступаючи з доповідями та повідомленнями.

(1938) – доктор фізико-математичних наук (1979), професор (1992). Головний науковий співробітник ФТІНТ ім. Б.І. Вєркіна НАН України. Член редколегії журналу «Фізика низьких температур», член Наукових рад НАН України з проблем «Фізика металів і сплавів», а також спеціалізованих учених рад при ФТІНТ НАНУ. 

Нацик був науковим керівником молодих вчених, які в подальшому стали видатними фахівцями у галузі фізики. 

Випадок, який характеризує Василя Дмитровича як людину оптимістичну і позитивну.

На кафедрі фізики кристалів, коли було дуже холодно, викладач скаржився на неприємну температуру оточуючого середовища. Але професор Нацик дав зовсім іншу реакцію: він сказав, що в кожній ситуації можна знайти якусь приємність. Він витягнув шоколад і пояснив, що холодний клас - це хороша річ, бо шоколад не розтане.

Ця розмова, яка відбулася на кафедрі фізики кристалів, між Василем Дмитровичем Нациком і викладачем кафедри, показує, що Василь Дмитрович має позитивний настрій і вміє шукати позитив у будь-яких ситуаціях. Навіть в холодній аудиторії він знайшов щось приємне - те, що шоколад не розтане. Це свідчить про те, що Василь Дмитрович - оптиміст і вміє приймати життя таким, як воно є, шукати позитивні моменти і радіти малому. Така розмова може бути прикладом того, що позитивний настрій і здатність бачити добро в будь-яких ситуаціях можуть допомогти знайти радість у житті і домогтися успіху.
Тож шукаємо приємні речі у нашому повсякденному житті.


Також є бажання опублікувати спогади Інесси Василівни Воробйової про Василя Дмитровича Нацика.
Пряма мова:
В. Д. Нацик відомий фізик-теоретик, основне місце роботи якого ФТІНТ НАН України, де він довгі роки був, завідувачем теоретичного відділу цього інституту, а зараз керує роботою цього відділу та є головним редактором журналу "Фізика низьких температур".
   За сумісництвом В.Д. протягом 40 років працював професором кафедри фізики кристалів. Він розробив унікальні спеціальні курси лекцій, які читав студентам кафедри. Ці спецкурси охоплювали широкий спектр фізичних властивостей кристалів залежно від їхньої структури та зовнішніх факторів, приділяючи особливу увагу новітнім відкриттям зарубіжних та вітчизняних авторів. Також В. Д. читав загальні курси студентам усього фізичного факультету. Неодноразово В.Д. був доповідачем на кафедральних та факультетських семінарах і завжди дуже цікаво та професійно розповідав про наукові досягнення як у галузі фізики низьких температур, так і у дослідженні властивостей нових матеріалів, штучно створених фізиками. Його доповіді про властивості та практичне застосування фулеренів викликали великий інтерес як співробітників факультету, так і студентів.
В.Д. дуже ерудований і дійсно багато знає. Результати його наукових досліджень викладено у понад 200 наукових статей, опублікованих у найвідоміших зарубіжних та вітчизняних фізичних журналах. Серед фізиків Харкова він має один із найвищих індекс цитування.
В.Д. різнобічно освічена людина. Він чудово знає поезію, літературу, захоплювався спортом та спілкування з ним завжди цікаво та пізнавально.
Нині під час війни В.Д. виїхав із Харкова та продовжує наукову діяльність віддалено, написавши дві наукові статті.
Кафедра пишається, що В.Д. довгі роки був її співробітником і викладачі та студенти кафедри мали змогу з ним спілкуватися та обговорювати як фізичні, так і інші цікаві проблеми.




Немає коментарів:

Дописати коментар