Який рівень підготовки на фізичному факультеті?


 Потенціал фізичного факультету


Сьогодні факультет має потужний потенціал: у фаховій підготовці студентів задіяні викладачі 9-ти кафедр, серед яких 2 дійсні члени та 3 члени-кореспонденти Національної академії наук України, академік Транспортної академії наук України, лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужені працівники освіти України, 28 докторів наук, професорів, і 45 кандидатів наук, доцентів.  
На фізичному факультеті були засновані й активно розвиваються декілька всесвітньо відомих наукових шкіл, а саме: 
Наприклад, фундаторами наукової школи теоретичної фізики в Харківському університеті були видатні вчені – лауреат Нобелівської премії академік Л.Д. Ландау та академік І.М. Ліфшиць

За результатами діяльності у 2018/2019 навчальному році відразу чотири кафедри фізичного факультету посіли 1-е, 2-е, 5-е, 8-е місця в першій десятці рейтингу серед 68 кафедр природничо-математичного профілю університету.

Висока якість підготовки студентів підтверджується перемогами на престижних олімпіадах із фізики, астрономії та астрофізики, теоретичної механіки, успішними виступами на конкурсі студентських наукових робіт, студентському турнірі фізиків. Наприклад, студенти Олексій Майстренко та Андрій Божко неодноразово ставали переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади з фізики, Міжнародної студентської олімпіаді з теоретичної механіки. Показовим є такий приклад: у 2008 році Міністр освіти і науки України нагородив студента Іллю Левандовського іменним годинником як призера Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики, того ж року Ілля отримав подяку від Прем’єр-міністра України за високі досягнення у навчанні. Студентка Вікторія Лях здобула перемогу в конкурсі наукових робіт у 2015 р. і одержала премію Національної академії наук України для студентів. У 2016 р. команда фізичного факультету здобула перемогу на XV Всеукраїнському студентському турнірі фізиків. Фізичний факультет обирають кращі абітурієнти. Наприклад, 2016 року до нас вступили призерка 29-го Міжнародного турніру юних фізиків Ольга Зайцева та переможець Міжнародної олімпіади з фізики Олександр Ніколаєнко. У 2018 р. на Міжнародному турнірі юних фізиків у Пекіні команда учнів Харківського ліцею № 161 Імпульс виборола срібні медалі (покращивши власний результат позаминулого року, коли посіли 10-е місце серед 29 команд) - вперше команда України, яку підготували доцент кафедри теоретичної фізики імені академіка І.М. Ліфшиця З.О. Майзеліс і студентки фізичного факультету Вікторія та Ольга Зайцеви, посіла ІІ місце. 




Каразінський університет вітає призерів Міжнародного турніру юних фізиків у Пекіні–2018 (відео).
XVIII Всеукраїнський студентський турнір фізиків, який проходив з 29 листопада по 3 грудня в КПІ ім. Ігоря Сикорського, завершився перемогою об'єднаної команди ФФФТ фізичного та фізико-технічного факультетів. Вітаємо студентку нашої кафедри Ольгу Зайцеву (гр. Ф047) та студента 2 курсу Григорія Овчаренка з перемогою в команді та в особистій першості.






Серед 9 студентів Каразінського університету, які отримали стипендії Президента України та стипендії Верховної Ради на 2018/2019 навчальний рік, є 3 студенти фізичного факультету.
Усі студенти, починаючи з третього курсу, а часто й раніше, залучаються до наукової роботи
Щорічно студентське наукове товариство факультету організовує студентські наукові конференції, тематика яких відповідає найсучаснішим фізичним проблемам, наприклад проблемі квантового комп’ютера.  
Останнім часом отримано гранти для наукової роботи та співпраці з науково-дослідним центром Демокрітос (м. Афіни, Греція), Брайтонським університетом, університетом Ексетера (Велика Британія), Фридріх Шиллер-університетом (Йєна, Німеччина), грант 823Г/22-13 Armory Research Laboratory (США); виконується сьома Міжнародна дослідна програма академічного обміну (IRSES) в рамках проекту NoWaPhen Новітні хвильові явища в магнітних наноструктурах, що фінансується Європейською Спільнотою. У тісній співдружності з Інститутом сцинтиляційних матеріалів Національної академії наук України створено науково-навчальний центр “Функціональні матеріали”, науковці якого виграли тендер у розмірі 800 тисяч гривень (у 2013 році) на реалізацію проекту Розробка нових композитних середовищ для реєстрації іонізуючого випромінювання на основі нанодисперсних матеріалів.
Науково-метрична база даних SciVerse Scopus оприлюднила в 2013 р. рейтинг молодих учених України. Серед кращих п'ятдесяти молодих науковців - три випускники фізичного факультету
Запрошуємо до співпраці.  Пишіть: inpakhomova@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар