Well-Being (Уроки щастя)

 "Уроки щастя" корисні джерела для проведення занять



В українських школах запровадять "уроки щастя" - Олена Зеленська

«Уроки щастя» – так в українській адаптації називається американський курс із соціально-емоційного навчання Well-Being. Рада розповісти, що з вересня його запустять у наших школах для учнів у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».


Чому саме щастя? Бо курс розкриватиме найважливіші знання й навички, без яких неможливе щасливе, змістовне, плідне життя. Зокрема, у ньому йтиметься про:


📍 уміння будувати стосунки з людьми (щастя та стійкість нерозривно з цим пов’язані);

📍 творчість і вміння бути творцем свого життя;

📍 «людинознавство» – про розуміння того, що означає бути людиною;

📍 уміння любити, співчувати, жити гідно та бути вільним;

📍 мудрість і те, як зростати в ній, вміння осмислювати життя та досвід;

📍 цінності й те, як важливо знати сенси життя;

📍 емоційну компетентність – важливість емпатії, емоційного інтелекту, щоб розуміти емоційні потреби та почуття, як власні, так і свого оточення;

📍 ментальне здоров’я, розуміння того, як дбати про нього.


Живемо в часи, коли подібні навички не менш важливі, ніж знання математики чи біології. Особливо навички піклування про ментальне здоров'я – тому вітчизняні фахівці адаптують курс до українських реалій, адже вони, на жаль, зараз кардинально відрізняються для наших дітей.


🤝 Дякую всім причетним до впровадження цього важливого курсу та бажаю освітянам плідної роботи з ним.

Джерело: https://t.me/FirstLadyOfUkraine


Корисні джерела:

https://www.teachingenglish.org.uk/teaching-resources/teaching-secondary/lesson-plans/intermediate-b1/secondary-student-well-being

https://eslbrains.com/what-to-do-when-youre-stressed/

https://www.twinkl.com/resources/curriculum-for-excellence/curriculum-for-excellence-first/curriculum-for-excellence-first-health-and-wellbeing

https://www.purdue.edu/stepstoleaps/resources/learn/well-being/well-being-introduction.php


Новий проект «Про Щастя» покликаний давати дітям прості відповіді на складні запитання. Основна його мета – це формування емоційного інтелекту дітей та практичних навичок для життя у сучасному світі.

 

Вчити маленьких людей висловлювати свої емоції, долати страхи, переживати втрати, дружити і конфліктувати, приймати допомогу та робити висновки з життєвих уроків є необхідною умовою для формування гармонійно розвинених, щасливих особистостей. Адже саме ці навички є фундаментально важливими, без них всі зовнішні досягнення, навчальна успішність, відвідування десятків гуртків є беззмістовною тратою часу.

 

Дивно, що в суспільстві досі не йдеться про те аби вчити цьому дітей у освітніх закладах, натомість ставка робиться на досить формальні речі. Це і пояснює той факт, що Україна посіла 133 місце у міжнародному рейтингу щастя (World Happiness Report), який щороку складають у рамках ініціативи ООН. Нас ніхто не вчить бути щасливими, тому ми звикли до почуття невдоволення собою, владою, світом та гнатись за сумнівними радощами! Дітям про те, як перестати гнатися за тимчасовими насолодами, вивчати себе та знаходити щастя тут і зараз, у наших відеороликах.

 

Щастя - це не що, як! Без Щастя у людини зупиняється психологічне дорослішання, а внутрішні конфлікти психосоматично вилазять хворобами. Депресії заливаються алкоголем чи наркотичними речовинами. Занижена самооцінка жене за "досягненнями", випалюючи здоров'я. Страх не дає реалізуватись, перетворюючи людину в примару. Людина тупцює все життя на одному і тому ж зашморзі, і помирає задовго до Смерті. Віримо, що в світі щасливих людей не буде війн, корупції, образ, злочинності та насилля. Натомість буде більше мистецьких шедеврів, наукових відкриттів та любові. Бо гармонія в душі - це гармонія і у діях.


Корисні публікації:

Немає коментарів:

Дописати коментар