Електростатика. Електричне поле.

 Електризація мильних бульбашок. Клітка Фарадея

Telegram:  https://t.me/physicsks

«Видуйте мильну бульбашку і дивіться на неї: ви можете займатися все життя її вивченням і не зупинитись отримувати з неї уроки фізики»
Лорд Кельвін



Мильні бульбашки також електризуються. Але для спостереження цього явища потрібно терпіння. Мильні бульбашки швидко лопаються, особливо в електричному полі. Спрощений варіант досліду - видуйте напівбульбашку на горизонтальній поверхні і повільно піднесіть до бульбашки заряджену паличку або наелектризовану повітряну кульку. Ви побачите, як мильна бульбашка витягується і починає рухатись на наелектризованим предметом.



Клітка Фарадея (також відома як екран Фарадея) — замкнена у просторі огорожа, сформована з електропровідного матеріалу (у вигляді суцільних елементів або сітки). Така огорожа нейтралізує зовнішні статичні та динамічні електричні поля в середині себе. Пристрій отримав назву від імені англійського фізика Майкла Фарадея, який винайшов його у 1836 році. Клітка Фарадея працює за рахунок того, що зовнішнє статичне електричне поле спричиняє перерозподілення електричних зарядів в електропровідному матеріалі клітки таким чином, що вони скасовують дію зовнішнього поля на внутрішній простір клітки.


Демонстрація клітки Фарадея у Бостонському музеї науки



Як зробити клітку Фарадея із мильних бульбашок?



Для чого потрібна клітка Фарадея?
В основному її використовують у промисловості, щоб захистити апаратуру від небажаного впливу електромагнітного випромінювання. Наприклад, при установці медичних томографів. Дуже часто використовують у лабораторіях, де потрібно проводити високоточні вимірювання і знизити вплив електромагнітних шумів. При промисловому використанні зазвичай залучають фахівців, які зможуть правильно розрахувати всі параметри клітки.

Майкл Фарадей


"Michael Faraday - Filmed at the Faraday Exhibition, London. No country can take from the British race the credit due to Faraday, the pioneer of electricity today."
 


Більше цікавого:



Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/

Підписуйтесь на групу у Discord https://discord.com/invite/ZUxcC22
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті!  


Немає коментарів:

Дописати коментар