Дифузія



Дифузія — процес взаємного проникнення молекул (атомів, йонів) однієї речовини поміж молекул (атомів, йонів) іншої, що зазвичай приводить до вирівнювання їх концентрацій у всьому займаному об'ємі.

Дифузія відбувається у твердих тілах:

Якщо мідь покрити золотом, то буде відбуватися дифузія золота в мідь, але при нормальних умовах (кімнатна температура і атмосферний тиск) золотовмісний шар досягне товщини в кілька мікронів тільки через кілька тисяч років. Інший приклад: на золотий злиток був покладений злиток свинцю, і під вантажем за п'ять років свинцевий злиток проникнув в золотий злиток на сантиметр.

Кількісно опис процесів дифузії було дано німецьким фізіологом Адольфом Фіком в 1855 р.

У твердих тілах дифузія відбувається завдяки дефектам кристалічної ґратки, переміщенню атомів між її вузлами або обміну місцями сусідніх атомів.


 

У  рідинах:


 

У газах:

 


Швидкість дифузії збільшується із збільшенням температури.



Transport Processes - Diffusion

Комп'ютерне моделювання процесу дифузії.

 


 Більше фізичних симуляції на YouTube каналі: Симуляції


Де дифузія проявляється?

У людини і тварин за допомогою дифузії кисень із легень надходить у кров, із крові — до тканин; з кишечника всмоктуються продукти травлення тощо.

У медицині лікарські речовини у формі аерозолей вводять інгаляційним способом. Вони надходять у кров шляхом дифузії через легеневу тканину і швидко проявляють загальну дію.

Процеси квашення і маринування продуктів відбуваються завдяки дифузії

Дифузія відіграє важливу роль у процесах життєдіяльності тварин, рослин, у тому числі мікроорганізмів. Якби не було дифузії, біля землі розташувався б прошарок найважчого вуглекислого газу, непридатного для життя людей і тварин. Особливе значення дифузія має і в шахтах, де вона сприяє рівномірному розподілу шкідливих газів в атмосфері гірничих виробок, попередженню їх небезпечних скупчень. 

Не менш важливу роль відіграють дифузійні процеси і в постачанні природних водойм. Кисень потрапляє в більш глибокі шари води в стоячих водах за рахунок дифузії через їх вільну поверхню. Тому небажані будь-які обмеження вільної поверхні води. Так, наприклад, листя або ряска, що покривають поверхню води, можуть зовсім припинити доступ кисню до води і привести до загибелі її мешканців. З цієї ж причини судини з вузьким горлом непридатні для використання в якості акваріума.

Джерела:

https://sites.google.com/site/kejsurokick/difuzia 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D1%84%D1%83%D0%B7%D1%96%D1%8F

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22 

Telegram: https://t.me/pakhomovaeducation 
 https://t.me/physicsks

 

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/

Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

Немає коментарів:

Дописати коментар