NASA's Perseverance Rover Sees Solar Eclipse on Mars

Сонячне затемнення на Марсі 




Марсохід NASA Perseverance Mars зробив кадри, як Фобос, супутник Марса у формі картоплі, перетинає диск Сонця.
Зроблене камерою наступного покоління Mastcam-Z Perseverance  у 397-й марсіанський день, затемнення тривало трохи більше 40 секунд – набагато менше, ніж типове сонячне затемнення за участю Місяця і Землі. (Фобос приблизно в 157 разів менший за Місяць Землі. Інший супутник Марса, Деймос, ще менший.)

«Я знала, що це буде добре, але я не очікувала, що це буде настільки дивовижно», — сказала Рейчел Хоусон з Malin Space Science Systems у Сан-Дієго, одна з членів команди Mastcam-Z, яка керує камерою.

Хоусон зазначила, що, хоча Perseverance спочатку надсилає ескізи з нижчою роздільною здатністю, які дають уявлення про майбутні зображення, вона була приголомшена версіями з повною роздільною здатністю: «Коли вони приходять, це схоже на день народження чи свято. Ви знаєте, що буде, але все одно є елемент здивування, коли ви бачите кінцевий продукт».

Коли Фобос обертається навколо Марса, його гравітація чинить невеликі припливні сили на внутрішні частини Червоної планети, дещо деформуючи скелі в корі та мантії планети. Ці сили також повільно змінюють орбіту Фобоса. В результаті геофізики можуть використовувати ці зміни, щоб краще зрозуміти, наскільки податливими є нутрощі Марса, розкриваючи більше про матеріали в корі та мантії.

Вчені вже знають, що Фобос приречений: Місяць наближається до поверхні Марса і йому судилося врізатися в планету через десятки мільйонів років. Але спостереження затемнення з поверхні Марса за останні два десятиліття також дозволили вченим уточнювати своє розуміння спіралі повільної смерті Фобоса.
Джерело:  
NASA's Perseverance Rover Captures Video of Solar Eclipse on Mars

Немає коментарів:

Дописати коментар