Оптичне мистецтво "Оп-арт» як синтез науки і мистецтва"

 Оптичні ілюзії, оптичне мистецтво



Оп-арт або оп-мистецтво — стиль сучасного мистецтва, який широко використовує оптичні ілюзії. Митці оп-арту досягають створення ілюзій руху або мерехтіння нерухомих об'єктів через зображення періодичних структур і влучне використання кольорів та форм. Зазвичай твори оп-арту носять абстрактний характер.

Станчак вважається творцем мистецького напряму оп-арт. Саме в честь його виставки Optical Paintings в 1964 році жанр отримав свою назву.

Оп-арт — художня течія протягом другої половини XX століття, заснована на оптичних ілюзіях. Вважається підвидом абстракціонізму. Найбільш відомі представники руху — Бріджит Райлі, Мауріц Корнеліс Ешер і Віктор Вазарелі



Бриджет Райли. Арест 1



Бриджет Райли. Движение в квадратах



Виктор Вазалели. Сверхновые



Виктор Вазарели. Зебры

Оп-арт у дизайні


Ця підлога була зроблена брендом CASACERAMICA для свого нового виставкового залу. Ідея полягала в тому, щоби трохи шокувати глядача, створити щось ефектне, що дало б привід більше говорити про це місце.


Італійська компанія GLAMORA має шпалери з картинкою, що чудово підкреслюють сучасний інтер'єр.



Genially інтерактивна презентація "Оптичне мистецтво «Оп-арт» як синтез науки і мистецтва":

https://view.genial.ly/5ffb28a2bf5ddc3bd7454d4a/video-presentation-optichne-mistectvo-op-art-yak-sintez-nauki-i-mistectva


Як працює мозок та чому виникають оптичні ілюзії?

Низка науковців дійшли висновку, що людина бачить реальність із запізненням на 100 мілісекунд, а відтак, мозок намагається заповнити прогалину в часі та доповнює картину за допомогою досвіду. А це, своєю чергою, і призводить до виникнення оптичних ілюзій.


Оптичні ілюзії у житті:


 

Чому кораблі мали контрастне фарбування?


Під час Першої світової війни американські та британські військово-морські сили знайшли спосіб використовувати лінію, форму та колір для приховування інформації, зокрема, розташування своїх військових кораблів.


Dazzle Ships, як їх називали, з'явилися в 1910-х роках як рішення цілком реальної проблеми. Німецькі підводні човни відбирали американські та британські кораблі під час перетину Атлантичного океану. Спроби допомогти кораблям влитися в морські пейзажі, використовуючи сліпучу фарбу, щоб пофарбувати їх у темні відтінки синього або сірого, провалилися через реальні зміни погодних умов, а димові труби зробили їх практично неможливими для маскування.

Вчений сер Джон Грем Керр писав до Вінстона Черчілля в 1914 році. «Важливо порушити регулярність контуру, і на це можуть легко вплинути сильно контрастні відтінки», — сказав Керр. «Жираф, зебра чи ягуар виглядають надзвичайно помітно в музеї, але на природі, особливо коли рухатися, його надзвичайно важко помітити».

Британські та американські флоти почали використовувати сліпучу фарбу для фарбування кораблів зигзаговидними лініями, картатими візерунками та жирними яскравими кольорами для створення оптичних ефектів. Незважаючи на те, що Dazzle Ships були дуже помітні на горизонті океану, їхні дивні позначки ускладнювали розшифровку контуру камуфляжного корабля або напрямку, в якому він дивиться.

Через технологію далекоміру, що використовувалася в той час, німецьким підводним човнам було б важко точно розрахувати траєкторії своїх торпед. Похибка стрільця-торпедоносця при попаданні в Dazzle Ship була досить низькою. Фарбування Dazzle може відкинути досвідченого підводника на цілих 55 градусів.

Галерея фотографій Dazzle Ships.

Оптичні ілюзії на дорогах, щоб змусити водія пригальмувати.


via Ágúst G. Atlason | Gusti Productions

548 Freeman School Road, Lower Salford Township



935 Bethlehem Pike, Colmar


Створюємо власні шедеври: "Як намалювати оптичну ілюзію?"


Ласкаво просимо до нашого онлайн-клубу  "Science around us".

Детальніше про роботу нашого клубу: тут.


Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.
Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті! 

 

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22 


Немає коментарів:

Дописати коментар