Надпровідність і левітація

Левітація — стійка рівновага об'єкта у гравітаційному полі без безпосереднього контакту з іншими тілами. Необхідними умовами для левітації є наявність вертикальної сили, що компенсує силу тяжіння, та наявність горизонтальних сил, що виникають за зміщення тіла вбік і забезпечують його стійку рівновагу.

Розглянемо надпровідну левітацію. 

Якщо ж ми поміщаємо надпровідник в магнітне поле (після його охолодження у рідкому азоті), то магнітне поле буде повністю витіснятися з  надпровідника. У надпровіднику індукуються струми Фуко, що і є причиною появи магнітного поля у надпровіднику. Таким чином у нас і виходить та сама "магнітна подушка", яка не дає надпровіднику падати, якщо ми помістимо його поблизу магніту. Називається подібне явища ефектом Мейснера. 


 

Виштовхування магнітного поля із надпровідної сфери при температурі нижчій за температуру переходу до надпровідного стану. 

Тема магнітної левітації досить давно використовується і в транспорті. В Японії (і не тільки) вже досить давно ходять поїзди маглев ( інколи магнітоплан), які використовують магнітну левітацію, щоб парити над рейками. Єдина відмінність в тому, що в місце надпровідника там використовуються потужні електромагніти.

Манлев модель.

 

Маглев в Індії


Кафедра низьких температур фізичного ХНУ Василя Каразіна

Основи фізики надпровідності

#надпровідність

Приєднуйтесь на сервер "Фізика" на Discord: https://discord.com/invite/ZUxcC22 

Telegram: https://t.me/pakhomovaeducation 

 https://t.me/physicsks

Бережіть себе і родину!

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube.

Підписуйтесь на сторінку у fb. https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті ХНУ Василя Каразіна! 

Немає коментарів:

Дописати коментар