Кафедра фізики кристалів

 Яків Овсійович Гегузін

Видатний фізик, засновник харківської школи кристалофізики, професор Яків Овсійович Гегузін був пристрасно закоханий в поезію.
З 1950 року і до останніх днів життя Якова Овсійовича було нерозривно пов'язане з Харківським університетом. Гегузін пишався тим, що він - професор цього закладу, був відданий йому. Зокрема, у 1964 році за його сприянням було відкрито кафедру фізики кристалів, завідувачем якої, безсумнівно, був сам Яків Овсійович.

Він знав напам'ять неймовірну кількість віршів, вдома мав безліч поетичних збірок, серед яких видання Чичибабіна, Межирова, Смелякова та багатьох інших. Особливе місце в серці поета посідала творчість Твардовського, вихід друком збірки «За далью даль» стала цілою подією в домі вченого! Поезія буквально пронизувала життя науковця. Добрим другом Якова Овсійовича був відомий поет Борис Слуцький. Колеги та друзі вченого не залишалися осторонь його ліричного захоплення – дарчі написи на виданнях та привітання здебільшого мали віршовану форму. Сам же Яків Овсійович до кожного розділу своєї книги «Крапля» вибрав в якості епіграфів рядки з улюблених поезій. Рима незмінно освітлювала життєвий шлях видатного «романтика науки»!
(Яков Евсеевич Гегузин. Ученый и Учитель. – Харьков, 2005. – 318 с.)

Виставка, що присвячена 100 річчю із дня народження видатного фізика Я.О. Гегузіна була організована доцентом кафедри фізики фізики кристалів Воробйовою І.В. за підтримки бібліотечного фонду ХНУ імені В.Н. Каразіна.



 

 

 

Віталій Іванович Кібець у статті «Яків Овсійович Гегузін. До 90-річчя з Дня Народження», пише:

«Усі його роботи написані з такою любов’ю і довірою до читача, з таким бажанням допомогти йому зрозуміти складні процеси і явища природи, так образно і просто, що читач відчуває себе причетним до їх дослідження».


Доцент кафедри фізики кристалів Воробйова Інесса Василівна пише:
"Яков Евсеевич прекрасно сочетал строгую логику учёного с ярким и образным восприятием окружающего мира. Он любил природу, восхищался её красотами, замечал и анализировал природные явления, которые потом использовал при написании научно-популярных книг. Его книги уникальны и не утратили своего значения до сих пор. Яков Евсеевич прекрасно знал и любил художественную литературу, наизусть цитировал Гоголя, Пушкина. Любил музыку и с удовольствием пел песни и романсы в турпоходах и вылазках на природу вместе с сотрудниками. Он любил жизнь, очень много знал и всегда делился своими знаниями. Это была многогранная личность, увлечений было много, но основной интерес всегда был связан с физикой."

Про Гегузіна, як про вчителя, пригадує В. І. Кібець:

«Яків Овсійович завжди охоче ділився своїми знаннями і розумінням природи, процесів та явищ, що виникають у ній. Він вважав, що перед наукою усі рівні. Кожен - і студент, і досвідчений науковець - мають однакове право на свою територію самостійного дослідження, на будь-яку консультацію та на власну думку. Система робіт із молоддю була поставлена так, що наука захоплювала і заохочувала молодих людей до навчання. Тому на кафедрі завжди було багато аспірантів і пошуковців - їх праця принесла визнання та повагу до наукової школи Я. Є.
Гегузіна».

Яків Овсійович Гегузін був неперевершеним вчителем. Під його опікою були люди, чиї імена сьогодні займають почесні місця в розвитку науки. Це такі діячі, як Солунський, Рабець, Кагановський, Сімеонов, Дзюба, Кібець, Файнштейн, Ємець, Бойко, Воробйова, Мацокін, Парицька, Богданов, Гарбовицька, Квітка та багато інших.  На жаль, Учителя і деяких учнів вже немає поряд з нами, але їх роботи продовжують жити і навчати майбутні покоління.



Кафедра, яку заснував Яків Овсійович, і досі працює повним ходом. Щороку з неї виходять талановиті випускники, що успішно працюють по всьому світі. На сьогоднішній день завідувачем кафедри є Борис Вікторович Гриньов

Зал слави кафедри фізики кристалів фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна: 

(Кофанов, Смеречук, Тимошенко, Балабанов)

Ми пишаємося бути причетними до відомої всесвітньої школи.

Кого пам’ятаємо і любимо
Романтик науки - Яків Овсійович Гегузін

Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube. 
Підписуйтесь на сторінку у fb.

https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті!  

Приєднуйтесь на сервер "Фізичний факультет ХНУ" на Discord

https://discord.com/invite/ZUxcC22 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар