Ілюзія циліндра з паперу(STEM). Ambiguous Cylinder Illusion.

 Оптичні ілюзії: відео + шаблони (STEM-проєкт)


Ілюзія неоднозначного об’єкта або ілюзія неоднозначного циліндра була розроблена Кокічі Сугіхарою з університету Мейдзі в Японії. Японський математик і художник відомий своїми тривимірними оптичними ілюзіями. У 2016 році «Неоднозначна ілюзія циліндра» посіла друге місце на конкурсі «Найкраща ілюзія року».

Вражаюча оптична ілюзія, яка, здається, показує, що квадрати перетворюються на кола.


Як повідомляє Science Alert, ця ілюзія працює, тому що квадрати в об’єкті не є справжніми квадратами, а комбінацією квадрата та кола.

«Під деякими кутами ці квадрати виглядають досить рівними, але якщо ви візьмете один і повернете його, ви побачите, що дві сторони вигнуті вгору, а дві — вниз».

Інструкції

  • Замовте або роздрукуйте неоднозначну форму циліндра (див. розділ матеріалів).
  • Поставте циліндр на стіл.
  • Подивіться на циліндр зверху під кутом приблизно 45 градусів.
  • Повільно обертайте циліндр, поки не побачите коло або квадрат.
  • Поверніть циліндр на 180 градусів.

Зробіть свою власну оптичну ілюзію


Побудуйте циліндр у GeoGebra



Two More Impossible Cylinders

Як це працює?

Цей циліндр здається неможливим! Якщо дивитися з одного боку, він виглядає квадратним. Якщо дивитися з іншого боку, він виглядає круглим. Коли ви ставите його перед дзеркалом, ви бачите обидві сторони одночасно — отже, ви побачите коло перед собою, а відображення квадрата в дзеркалі, або навпаки. Однак ця ілюзія працює лише тоді, коли на циліндр дивляться під певним кутом. Якщо ви подивитеся на нього зверху, ви помітите, що це не коло і не квадрат — він знаходиться між ними.


Якщо зміна форми цього циліндра здається фізично неможливою, ви маєте рацію. Це оптична ілюзія. Циліндр ретельно розроблений, щоб виглядати як квадрат з одного боку та коло з іншого, але лише якщо дивитися зверху під кутом приблизно 45 градусів. Якщо ви подивитеся на циліндр прямо згори, ви побачите його справжню форму.

Ви також помітите, що верхня і нижня поверхні циліндра вигнуті, а не плоскі. Дві сторони вигнуті вгору, а дві – вниз. Коли ви розглядаєте форму під кутом, ваш мозок має тенденцію неправильно сприймати верхню поверхню як плоску та відповідним чином регулювати своє сприйняття. Ваш мозок обманюють, що він бачить квадрат або коло, залежно від того, з якого боку ви дивитесь на циліндр.

Якщо інформація була корисною, зробіть репост публікації у ваших групах.


 Слава Україні!

Бережіть себе і родину! Все буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар