Чому ми не бачимо скло в олії?

Показник заломлення середовища або скло-невидимка та унікальна властивість кальмара



Показник заломлення — безрозмірнісна фізична величина, що характеризує відмінність фазових швидкостей світла в двох середовищах.

Абсолютний показник заломлення показує, у скільки разів швидкість світла у вакуумі більша, ніж швидкість світла в середовищі,


Відносним показником заломлення другого середовища відносно першого називається величина, що дорівнює відношенню швидкості світла в цих середовищах.

Причина заломлення світла - різна швидкість світла в різних середовищах.

Якщо підібрати два різних середовища із приблизно однаковими показниками заломлення, то швидкість світла не зміниться при переході від одного середовища до другого, і ми не побачимо змін.

Таблиці:


Чому скло "зникає" в олії?

У скла та олії дуже близькі показники заломлення (1,47 та 1,52 відповідно), тобто на межі «вода-скло» світло практично не змінює швидкості. Тому в олії скло «зникає».
У води показник заломлення становить 1,33. Це набагато менше, ніж у скла, тому у воді паличка залишається видимою.

Уважно подивіться показники заломлення різних середовищ. Запропонуйте власний експеримент із різними середовищами, щоб один предмет зникав.
Зробіть власний експеримент.


Які тварини можуть бути невидимими у воді?

Здатність каракатиць, кальмарів та восьминогів ставати невидимими у воді дозволила вченим з Університету Каліфорнії та Університету Д'юка створити «плащ-невидимку» для морських піхотинців. Вони використовували білок під назвою рефлектин, здатний підлаштовуватись під світло з різною довжиною хвилі. Фахівці знайшли його у тканинах шкіри кальмара лонгфін (Loligo pealeii), якого вивчали на замовлення Служби військово-морських досліджень США. Вони виявили, що у його тканинах чергуються шари клітин із високим і низьким показником заломлення. Скорочуючи та збільшуючи відстань між шарами, кальмар «відбиває» світло різного діапазону та змінює колір. Щоб відтворити цю здатність, вчені виділили рефлектин із клітин з високим показником заломлення та помістили шар цього білка на оксид-графенову та діоксид-силіконову плівку.


Фізика - це наука експериментальна, тож експериментуємо!

Цікаво, корисно, легко!

Ласкаво просимо до нашого онлайн-клубу  "Science around us".

Детальніше про роботу нашого клубу: тут.

#STEAM

#експерименти

#фізика

#EasyScienceExperimentsDoAtHome

​#SchoolProjectsForExhibition​

#ScienceMagicTricks

#сучасні_освітні_тренди

#освітні_тренди

#stem-уроки

#фізика_для_дітей


Немає коментарів:

Дописати коментар