Капілярні явища

 Капілярні явища: як п'є дерево? Зірочка із зубочисток

Виконати дослідження з умовною назвою: «Як п’є дерево?»

Обладнання: газета, чайна ложка, пластикова тарілка, сірники або дерев’яна зубочистка, зеленка.

Інструкція для проведення: на газету покладіть пластиковий стаканчик догори дриґом. Капніть невеличку краплю зеленки. Доторкніться зубочисткою (або сірником) поверхні краплі лише одним кінцем. Потримайте зубочистку вертикально якийсь час (пару хвилин).



Виконайте схематичну замальовку.

Зробіть висновок.

Спробуйте пояснити побачене.

Ці ж закони фізики працюють, коли в поліклініці беруть кров із пальця. Багато дітей бояться цієї процедури - і абсолютно марно, адже це відмінна можливість побачити роботу капілярних сил в експерименті: медсестра чекає, коли на проколотому  пальці виступить крапелька крові, потім підносить до неї тоненьку скляну трубочку - і червона рідина швидко піднімається по прозорій трубці, немов всмоктуючись. Точно так же «п'є» воду дерево!



This video is a basic over view of how water gets to the top of trees. Water enters the roots, goes into the xylem and gets pulled up to the leaves under negative pressure.


 

"Зірочка із зубочисток" 

 


Для експерименту необхідно взяти: воду, п'ять зубочисток і піпетку або ложку. 

Зубочистки надламують посередині, згинають під прямим кутом і кладуть на поверхню столу. Тепер за допомогою піпетки (ложки) капаємо кілька крапель води на згини зубочистки і даємо дітям поспостерігати, що відбувається з зубочистками. 

Можна зробить припущення, чому так відбувається. Поступово зубочистки розправляються і утворюють зірку. 

Причина цього явища, що має назву капілярність, в тому, що волокна дерева вбирають воду. Вона повзе все далі по капілярах. Дерево від цього набухає, а його вцілілі волокна «товстіють», вони вже не можуть сильно згинатися і починають розправлятися. Так і з'являється зірка.

Які геометричні фігури можна побудувати завдяки цьому експерименту?

 Знімайте власні відео!


Ласкаво просимо до нашого онлайн-клубу  "Science around us".

Детальніше про роботу нашого клубу: тут.


 

4 коментарі:

  1. Точно так же «п'є» воду дерево!
    Ну це ж лише часткова правда. На капілярних явищах працює апопластний транспорт. Але транспорт трахеями й трахеїдами здійснюється під дією додатного кореневого тиску й від’ємного листкового тиску. У вас же в описі до англійського відео так і написано: "Water enters the roots, goes into the xylem and gets pulled up to the leaves under negative pressure."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, потрібно пояснювати, що таке осмотичний тиск, осмос і чому рослини мають кореневий тиск. Як правило, будь-які явища мають декілька факторів. Часто, ми пояснюємо тільки частину правди, в залежності від нашої аудиторії.

      Видалити