Сторінки

Сторінки

2023-24 (календарно-тематичне планування)

MYP IB

АКТУАЛЬНО

STEM

Польша

Доповнена реальність

Українські діти у Варшаві

Участь у проєктах 2021

Участь у проєктах 2020

Усміхнись!

Фізика

Теми блогу:

Динаміка. Задачі.

 Динаміка: сили тертя + рух по колу. Задачі.

8.35 

З якою мінімальною силою потрібно двома пальцями стискати олівець, маса якого 10 г, щоб утримувати його у вертикальному положенні? Коефіцієнт тертя між олівцем та пальцями дорівнює 0.2

 8.46 

Якщо дошку завдовшки 1 м розмістити під кутом 30 градусів до горизонту, то брусок буде рухатись по ній рівномірно. За який час брусок зісковзне з верхнього краю дошки, якщо збільшити кут її нахилу до 45 градусів?

9.21 

Літак описує коло, радіус якого дорівнює 1 км, рухаючись у вертикальній площині зі сталою за модулем швидкістю. При цьому максимальна сила тиску пілота на сидіння втричі перевищую мінімальну. З якою лінійною швидкістю рухається літак?

9.31. 

Камінь, підвішений до стелі на мотузці, описує в горизонтальній площині коло, відстань від якого до стелі 1 м. Визначте період обертання каменя.


2 коментарі:

  1. Задача 9.31. Доцентрове прискорення a=4пі^2R/T^2? З другої сторони, якщо спроектувати сили тяжіння і пружності на осі Ох і Оу рівнодійна з них надасть тілу також доцентрового прискорення: Ох: ma= Nsin(a) на вісь Оу: 0=-mg+Ncos(a) звідси визначаємо N=mg/cos(a) і підставляємо в Ох, отримаємо: a=gtg(a)=gR/L/ Прирівняємо отримані прискорення: 4пі^2R/Т^2=gR/L? звідси: Т=SQR(4пі^2L/g)=2сек.

    ВідповістиВидалити