КФК


Історія кафедри фізики кристалів


 Кафедра фізики кристалів була заснована в 1964 році видатним фізиком Яковом Овсійовичем Гегузіним. Він був яскравою людиною, яка поєднувала у собі обдарованість вченого та художника, педагога та поета. Це вплинуло на формування тематики наукових досліджень кафедри, стиль взаємовідношень між співробітниками, викладачами та студентами кафедри, на їх ставлення до природи та науки, сформувало у всіх, хто з ним працював та вчився у нього, прихильність до простого, красивого, але переконливого експерименту. Він створив не лише кафедру, а й широко відому наукову школу.
   На кафедрі здобули освіту та одержали спеціальність “фізика” більше як 800 студентів з України, Росії, Азербайджану, Болгарії, Німеччини, Югославії, В’єтнаму та країн Африки. Вихованці кафедри працюють у багатьох навчальних закладах, науково-дослідних інститутах міста Харкова та України, в Польщі, Словакії, Чехії, Німеччині, Ізраїлю, Австралії, США.
    Зараз на кафедрі працює 3 доктори фізико-математичних наук, професори та 4 кандидати фізико-математичних наук, доценти. Кафедра є базовою кафедрою НТК “Інститут монокристалів” НАН України та має широкі та ефективні наукові стосунки з багатьма дослідницькими установами: НТК ФТІНТ НАН України (м. Харків), “Інститутом проблем матеріалознавства” НАН України (м. Київ), Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (м. Дубна), Центром високих тисків Польскої Академії наук, Міжрегіональним центром по використанню пучків важких іонів (GANIL, Франція), Бар- Іланським університетом (Израїль).
 

  Для широкого кола читачів в Україні та за кордоном видані науково-популярні книги «Почему и как исчезает пустота» – чотири видання, «Живой кристалл» – чотири видання, «Очерки о диффузии в кристаллах» – три видання, «Капля» – три видання, «Пузыри». Всі ці книги відзначені преміями Всесоюзного товариства “Знання”.

                       
     Наразі кафедра здійснює підготовку фахівців за двома напрямками: “Фізика кристалів” та “Фізика і технологія функціональних матеріалів”. Останній здійснюється у співдружності з НТК “Інститут монокристалів” НАН України.
    Кафедра забезпечує викладання загальних курсів “Основи фізики конденсованого стану” , “Кристалофізика”, “Основи теорії пружності та пластичності твердих тіл” для студентів всіх спеціалізацій, а також 16 курсів спеціалізації. Більшість студентів проходять практики та виконують курсові та дипломні роботи на базі Інституту монокристалів та Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, м. Харків.
Програми курсів. 


Дякую за увагу!
Бажаю Вам нових ідей!
Навчаємося, бо ми цього варті!
Підписуйтесь на блог!
Підписуйтесь на канал YouTube. 
Підписуйтесь на сторінку у fb.
https://www.facebook.com/educationXXII/
Запрошуємо навчатися на фізичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна

Немає коментарів:

Дописати коментар